Diego Arria na prijemu kod Bećirovića: BiH je članica UN-a, to je nezaobilazna i trajna činjenica

Diego Arria na prijemu kod Bećirovića: BiH je članica UN-a, to je nezaobilazna i trajna činjenica

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, povodom godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), organizovao je danas prijem za bivšeg predsjednika Vijeća sigurnosti UN Diega Arriju.

Razgovarali su o historijskom značaju prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije i aktuelnim izazovima sa kojima se suočava BiH.

Bećirović je naglasio da je prijemom u UN Bosna i Hercegovina stupila na međunarodnu pozornicu kao međunarodno priznata i nezavisna država.

- Danas obilježavamo 31. godišnjicu od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije. Dvadeset drugog maja 1992. naša država je zaokružila svoj međunarodni identitet kao nezavisna, suverena i jedinstvena zemlja nakon demokratski provedenog referenduma i proglašenja nezavisnosti. Zato 22. maj 1992. godine smatram jednim od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje - poručio je Bećirović.

Zahvalio je na podršci koju je ambasador Diego Arria pružio Bosni i Hercegovini tokom i poslije agresije na našu zemlju.

- Ovo je prilika da još jednom iskreno zahvalim, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, svim prijateljskim državama, međunarodnim zvaničnicima, brojnim vladinim i nevladinim organizacijama koji su bili uz Bosnu i Hercegovinu u jednoj od najtežih faza u našoj viševjekovnoj historiji naše zemlje. Izražavam posebnu zahvalnost na svemu što ste učinili za širenje istine o Bosni i Hercegovini, ambasadore Arria - rekao je  Bećirović.

Venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN Diego Arria zahvalio je Bećiroviću na prijemu u Predsjedništvu BiH. On je rekao da je samo Bosna i Hercegovina članica Ujedinjenih nacija i da je to nezaobilazna i trajna činjenica. Ujedinjene nacije su pale na ispitu u Bosni i Hercegovini i zato je obaveza međunarodne zajednice da ispravi nepravdu prema ovoj staroj evropskoj zemlji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Diego Arria