videoprilog Harisa Šertovića (Federacija danas)

DF, SDP i SDA protiv HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona

Burno je bilo na sjednici Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH nakon što je HDZ BiH zvanično uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona baziran na formiranju ad hoc izbornih jedinica. Način izbora članova Predsjedništva BiH u potpunosti je ovim prijedlogom, tvrde iz HDZ-a, usaglašen sa presudama sudova. Etnički princip, podjela i rasizam - riječi su kojima su iz DF-a, SDP-a i SDA okarakterizirali ovakav prijedlog.

Novi prijedlozi i amandmani koje smo čuli upravo se odnose isključivo na poglavlje 8 Izbornog zakona BiH, a kojima se predviđa način izbora članova Predsjedništva BiH. HDZ BiH, objašnjavala je Borjana Krišto, predlaže izbor članova Predsjedništva BiH putem formiranja tri ad hoc izborne jedinice, a u kojima se po popisu stanovništva određuje koji kandidat, odnosno iz kojeg naroda, može biti novi član Predsjedništva BiH.

“Mi ćemo i dalje tražiti rješenja, da li na tragu onoga što smo danas ponudili, i rekli smo i ponavljamo stalno da smo otvoreni i za druge prijedloge koji osiguravaju legitiman izbor konstitutivnih naroda na pozicijama u Predsjedništvu BiH gdje se ostvaruju kolektivna prava, gdje se implementiraju preporuke međunarodnih i domaćih sudova, ali isto kako se osigurava legitminim predstavnicima u Predsjedništvu BiH i domovima naroda”, kazala je Krišto (HDZ BiH).

Oštro su reagovali iz DF-a i SDP-a na ovakve stavove HDZ-a BiH. DF-ov Dženan Đonlagić kaže da je sada konačno jasno kako budućnost BiH ključni politički akteri vide dijametralno suprotno. Ovakav prijedlog je rasistički i vodi u nove podjele, poruka je SDP-ovog Saše Magazinovića.

“Mislimo da je potpuno segregacijski, da je nedopustivo da neko ko želi da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH iz izborne jedinice Federacija, a pripadnik je srpskog naroda ili pripadnik nacionalnih manjina - izjašnjava se kao Rom ili Jervej ili se ne izjašnjava - treba da se kandidira za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, ističe Đonlagić

Magazinović je naveo kako HDZ-u smeta što njihov prijedlog zove aparthejdskim: “A upravo su mi sada saopćili da ja kao izabrani zvaničnik u svojoj izbornoj jedinici mogu biti po njima kandidat za člana Predsjedništva BiH na dva načina - da promijenim identitet ili da se odselim”.

Nisu samo opozicionari protiv. Protiv je i SDA. Ovakav prijedlog HDZ-a nije utemeljen na brojnim presudama protiv BiH i sigurno je da neće dobiti podršku ove stranke.

“Mislim da ostanak prefiksa koji se sada, umjesto Bošnjak i Hrvat mijenjaju u bošnjački i hrvatski, ne rješava presude suda iz Strazbura jer time tjerate sve one koji nisu Bošnjaci i Hrvati iz Federacije da se kandidiraju pod imenom bošnjački ili hrvatski član. Tako bi se Srbin iz Federacije morao izsjansiti kao Bošnjak što je uvod u nove diskriminacije i podjele”, navodi Alma Čolo

Stavovi stranaka iz RS-a, bar kada je ovo u pitanju, jedinstveni su. Temelji za izmjene izbornog zakona nalaze se u rješavanju načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije. Kakav god bio, nama je prihvatljiv, poručio je PDP-ov Branislav Borenović: “Za nas je prihvatljivo da jedan član Predsjedništva BiH se bira iz RS-a dok ostaje otvoreno pitanje izbora dva člana iz Federacije i vidim da tu dolazi do žestokih sukoba i neprihvatanjem nekih odrednica koje su nelogične zaista”.

S druge strane, osim HDZ-ovog, tu je i prijedlog DF-a kojim se uklanjaju odrednice nacionalnih prefiksa što je za HDZ opet neprihvatljivo. I tu je kraj. Dalje se nije moglo. Slijede godišnji odmori a naredna sjednica zakazana je za septembar.

federalna.ba

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Izborni zakon
Izborni zakon HDZBiH HDZ BIH HDZ Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.09.2021 19:54
Dragan Čović Izborni zakon
0 15.09.2021 14:06
Christian Schmidt Izborni zakon
0 09.09.2021 21:00
Christian Schmidt Izborni zakon
0 06.09.2021 19:19
Dragan Čović Ustav BiH BiH Izborni zakon tri naroda
0 29.07.2021 12:38