Devetero poginulih u požarima dok Ukrajinci pokušavaju ugrijati domove
(Izvor: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

Devetero poginulih u požarima dok Ukrajinci pokušavaju ugrijati domove

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je u srijedu da je devet osoba poginulo u požarima u proteklih 24 sata dok su ljudi kršili sigurnosna pravila pokušavajući da zagriju svoje domove nakon ruskih napada na energetska postrojenja.

Broj požara je porastao, dok Ukrajinci sve češće pribjegavaju korištenju generatora za vanredne situacije, svijeća i gasnih cilindara u svojim domovima zbog isključenja struje.

- Samo u proteklom danu zabilježen je 131 požar u Ukrajini, od kojih je 106 izbilo u stambenom sektoru. Devet osoba je poginulo i osam je povrijeđeno - navodi služba u saopćenju.

- Generatori na balkonima, gasni cilindri u stanovima, paljenje svijeća. Zbog kršenja sigurnosnih pravilam, korištenja nepotvrđenih proizvoda za grijanje i kuhanje, incidenti s požarima i eksplozijama u višespratnim i privatnim zgradama postali su učestaliji - dodaje služba.

U saopćenju se traži od Ukrajinaca da poklone veću pažnju svojim domovima i da pojasne djeci rizike od požara.

Ukrajina se još bori da obnovi potpuno snabdijevanje strujom u sedmici nakon što su u ruskim raketnim napadima oštećena energetska postrojenja širom zemlje.

Nacionalni elektroenergetski operater, Ukrenegro, saopćio je da je elektroenergetski deficit neznatno opao s 30 posto u utorak ujutru na 27 posto u srijedu ujutro.

Potrošnja električne energije raste dok se zima primiče. Meteorolozi su prognozirali da će temperatura u prijestolnici Kijevu opasti na -6 stepeni po Celsiusovoj skali u narednim danima, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina požari grijanje