Devet Kineza ubijeno u Centralnoafričkoj Republici, sumnja se u grupu Wagner
(Izvor: Ilustracija)

Devet Kineza ubijeno u Centralnoafričkoj Republici, sumnja se u grupu Wagner

Devet kineskih državljana ubijeno je, a dva su ranjena u oružanom napadu na kineski lokalitet za rudarenje zlata u regiji Bambari, u centru Centralnoafričke Republike kojom hara višegodišnji građanski rat, saopćile su vlasti.

Gradonačelnik Bambarija Abel Matchipata je rekao za AFP da su ubijeni i ranjeni kineski državljani koji su radili na rudarskom lokalitetu "Gold Coast Group".

"Koalicija patriota za promjene" (CPC) - savez pobunjeničkih grupa protiv predsjednika Centralnoafričke Republike Faustina Archangea Touadera - u saopćenju je negirala bilo kakvu umiješanost u napad i osudila ga, a optužila "ruske plaćenike grupe Wagner" da su ga oni izveli.

Vojni portparol CPC-a Mamadu Kura rekao je bez dokaza - konstatuje agencija AP - da su ruski plaćenici napali "s ciljem da uplaše Kineze koji su bili tu mnogo prije nego što su se Rusi naselili u ovom dijelu zemlje".

Centralnoafrička Republika, druga najnerazvijenija zemlja na svijetu prema UN-u, poprište je građanskog rata od 2013. godine, čiji se intenzitet smanjio od 2018. godine. Krajem 2020. godine najmoćnija od mnogih naoružanih grupa koje su tada dijelile dvije trećine teritorije, pokrenula je ofanzivu na glavni grad Bangi, a predsjednik Tuadera je pozvao Moskvu u pomoć.

Tajnu rusku plaćeničku grupu Tuadera je angažovao da osigura sigurnosnu i vojnu obuku, ali su je posmatrači UN-a optužili za kršenje ljudskih prava, uključujući masakre.

Stotine pripadnika ruskih paravojnih snaga su se tada pridružile stotinama drugih koji su tamo već bili od 2018. godine. To je omogućilo da se za nekoliko mjeseci odbije pobunjenička ofanziva, a zatim da se potisnu s velikog dijela teritorije i iz gradova koje su kontrolisali. Ali nije bilo uspjeha da se svuda i trajno ponovo instalira prisustvo i autoritet Centralnoafričke države.

Agencija AP navodi da se današnji napad dogodio nekoliko dana nakon što su naoružani ljudi kidnapovali trojicu kineskih državljana na zapadu zemlje, kod granice s Kamerunom, što je navelo predsjednika Faustina Archangea Touaderau da isplanira put u Kinu u pokušaju da umiri tamošnje investitore.

federalna.ba/Beta

Centralnoafrička Republika Kina Wagner
Kina SAD ministri odbrane
0 30.05.2023 10:05
Tajvan Kina
0 27.05.2023 09:17
Jevgenij Prigožin Wagner Bahmut
0 25.05.2023 12:07
Wagner Bahmut Rusija Ukrajina
0 22.05.2023 11:39