Deutsche Welle: Zapadni Balkan podijelio Macrona i Scholza
(Izvor: EPA/CLEMENS BILAN)

Deutsche Welle: Zapadni Balkan podijelio Macrona i Scholza

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i Zapadni Balkan, dok Njemačka ne želi da bude "kočničar", ali ima drugačije poglede na budućnost regiona, ocjenjuje danas Deutsche Welle.

DW prenosi da je Macron jučer u Berlinu rekao da bi centralni dio te zajednice činila Evropska unija jer bi se tako, u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, mogle okupiti i one zemlje koje nisu ili ne žele da budu članice EU i dodaje da je njemački kancelar Olaf Scholz tu ideju nazvao "veoma zanimljivom".

Radi se o ideji koja podsjeća na privilegovano partnerstvo, što je EU odavno htjela da ponudi Turskoj – kao svojevrsnu "utješnu nagradu", umjesto punopravnog članstva, a Macron je predstavio i u Evropskom parlamentu u Strazburu, gdje se održavala Konferencija o budućnosti Evrope, podsjeća DW.

DW dodaje da u EU, a pogotovo u Francuskoj, vlada velika skepsa oko ideje daljeg proširenja i da se Macron, baš kao i njegovi prethodnici u Jelisejskoj palati, umjesto toga zalaže za produbljavanje integracija EU u sadašnjem sastavu.

On je, kako navodi DW, u ponedjeljak predložio i promjenu Ugovora o EU, odnosno ukidanje konsenzusa prilikom donošenja odluka koje se tiču recimo fiskalne ili odbrambene politike. Po tom prijedlogu, predviđa se donošenje odluka "kvalifikovanom većinom" glasova.

Uprkos tome što je njemački kancelar Scholz blagonaklono reagovao na Macronove prijedloge, formiranje eventualne političke unije moglo bi da dovede do novih konflikata: Ukrajina insistira na punopravnom članstvu u EU i NATO.

Kancelar je poslije sastanka s Macronom na konferenciji za novinare izričito rekao da ta ideja ne bi smjela da dovede do toga da se odustane od EU-perspektive šest zemalja Zapadnog Balkana - prenosi DW i podsjeća da se zbog ruskog i kineskog uticaja u regionu Scholz protekle sedmice založio za ulazak Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH u EU i to što je brže moguće.

Macron i Scholz su, kako se navodi, naglasili značaj saradnje sa šest navedenih zemalja Zapadnog Balkana, Macron je potvrdio da tokom predsjedavanja EU (do kraja juna) želi da organizuje samit o Zapadnom Balkanu, a Scholz je najavio da i ubuduće želi da forsira Berlinski proces s ciljem da se uspostavi zajednički ekonomski prostor u regionu – što je proces koji je započela njegova prethodnica Angela Merkel.

Na Macronove zahtjeve za promjenu Ugovora o EU, Scholz odgovara da Njemačka neće biti "kočničar". Ipak, po njegovom mišljenju, moguće je doći do efikasnijeg funkcionisanja EU i na druge načine kao na primjer ukidanjem načela donošenja odluka u Uniji konsenzusom.

DW navodi i da su se brojne zemlje EU u ponedjeljak usprotivile francuskom prijedlogu. Među tih 13 država su i skandinavske članice, kao i Hrvatska, Slovenija i Poljska. Za usvajanje promjena Ugovora o EU potrebna je podrška svih 27 zemalja, odnosno ratifikacija u parlamentima svih članica Unije.

federalna.ba /Beta

Emmanuel Macron Olaf Scholz Zapadni Balkan EU