javljanje Enese Hrustanović (Federacija danas)

Zbog štrajka detaljan pregled robnog prometa, na prijelazima kolone

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH provodi dvosatni štrajk upozorenja, kako bi ukazali na svoj nezavidan radno-pravni i finansijski status. Tokom štrajka vrše detaljan pregled robnog prometa zbog čega se na graničnim prijelazima stvaraju kolone teretnih vozila.

U proteklih 13 godina, dok su drugima povećavane plaće, naše su dva puta umanjene zbog čega su u odnosu na entitetske manje za 300 do 800 KM, kažu u Sindikatu UIO-a BiH.

„Mizerne plaće, diskrimincija u smislu nejednakog stausa zaposlenih i nepostojanja kolektivnog ugovora razlozi su za štrajk. Službenici, ionako s najnižima plaćama, sami sebi plaćaju smještaj, a nemaju prava na naknadu, iako se po potrebi službe raspoređuju, dok njihovi šefovi ta prava ostvaruju“, kaže Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata UIO-a BiH.

Zbog detaljnih pregleda tokom štrajka na graničnim prijelazu duža čekanja, zbog čega autoprevoznici gube i razumijevanje i strpljenje.

Situaciju ne ublažava ni činjenica da je Carinska uprava Hrvatske u pripremi za ulazak u schengenski prostor i preuzimanje odgovornosti za kontrolu buduće vanjske granice Evropske unije te da već mjesecima vrši detaljne preglede zbog čega se bilježe i kilometarske kolone.

Štrajk će se održavati svaki dan do ispunjenja zahtjeva Sindikata.

Iako se ovaj štrajk ne održava pred zgradama zvaničnih institucija i kancelarijama nadležnih, trebao bi privući njihovu pažnju. Dolaze nam topliji dani, kolone će biti sve duže, a u kamionima i kvarljiva roba.

federalna.ba

UIO BiH uno bi štrajk
štrajk Sindikat Lufthansa pilot
0 31.07.2022 15:37
štrajk mašinovođa Velika Britanija uslovi rada
0 30.07.2022 20:30
štrajk željeznice Velika Britanija
0 27.07.2022 11:40
Njemačka Lufthansa štrajk
0 26.07.2022 13:58
doktori ljekari liječnici SBK štrajk
0 21.07.2022 18:54