Delić: Skinimo stigmu i sram sa preživjelih žrtava ratnog zločina silovanja
(Izvor: Fena/Arhiva)

Delić: Skinimo stigmu i sram sa preživjelih žrtava ratnog zločina silovanja

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da je Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja prilika da se prisjeti na hiljada žrtava koje su pretrpjele strašan zločin tokom agresije u Bosni i Hercegovini te da je između 20.000 i 50.000 osoba preživjelo seksualno zlostavljanje tokom tog perioda, što predstavlja duboku ranu u bh. društvu.

- Važno je da skinemo stigmu i osjećaj srama s ovih žrtava. Kao društvo, moramo otvoreno govoriti o njihovim patnjama, priznavati njihov bol i pružati im potrebnu podršku. Djeca, koja su rezultat ovih zločina, također trebaju našu posebnu pažnju i podršku – kazao je.

Podsjetio je da Federacija Bosne i Hercegovine konačno ima Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji prepoznaje žrtve ratnog silovanja i djecu rođenu iz ovog zločina kao posebne kategorije.

- Na nama je sada da zajedno radimo na implementaciji Zakona i osiguramo da ovaj Zakon donese stvarne promjene u životima žrtava – dodao je.

Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja podsjeća na neophodnost kontinuirane borbe za pravdu i podršku svim žrtvama ratnog silovanja.

Delić je pozvao sve institucije, nevladine organizacije i građane da se pridruže naporima za izgradnju društva koje priznaje i aktivno pomaže onima koji su preživjeli ovakve zločine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić
Adnan Delić Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH sjednica
0 16.07.2024 13:17
Odgovorite ljudima Adnan Delić Kenela Zuko Belma Kapo Dajana Čolić
0 03.07.2024 22:13
Adnan Delić Zavidovići Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
0 03.07.2024 12:50