Delić: Povećanje nataliteta zavisi i od osjećaja sigurnosti i poštivanja porodilja u porodilištima

Delić: Povećanje nataliteta zavisi i od osjećaja sigurnosti i poštivanja porodilja u porodilištima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prisustvovao je danas otvaranju okruglog stola posvećenog korupciji u porodilištima gdje je istakao značaj ove teme za sve građane.

Ministar Delić naglasio je da je tema korupcije u porodilištima od vitalnog značaja, jer rađanje predstavlja poseban trenutak u životu svake žene koji bi trebao biti sretan i siguran. Nažalost, mnoge žene nose traume iz porodilišta zbog neadekvatnog tretmana što je problem koji zahtijeva hitno rješenje.

- Zbunjuje me činjenica da, iako je medicinsko osoblje u porodilištima uglavnom žensko, porodilje često ne nailaze na dovoljno poštovanja i razumijevanja. Promjena je, između ostalog, moguća i kroz jačanje ženske solidarnosti i angažman udruženja koja podižu svijest o problemima u porodilištima - rekao je Delić.

Ministar je istakao da traume iz porodilišta značajno utječu na odluku žena o daljnjem rađanju, što dodatno pogoršava lošu demografsku situaciju u zemlji.

- Smatram da je ovo problem koji se može relativno brzo rješavati u odnosu na mnoge druge faktore koji utječu na natalitet, a za koje je potrebno da više vremena i resursa - dodao je.

Također, ministar je iskoristio priliku da pozove sve majke da iskoriste aplikaciju "e-porodilja", koja omogućava jednokratnu podršku od 1.000 KM za novorođenčad, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

federalna.ba/Fena

korupcija u porodilištima Adnan Delić
osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom Zastupnički dom Predstavnički dom Adnan Delić
0 24.07.2024 21:39
Adnan Delić Tomislav Martinović
0 20.07.2024 11:26
sigurne kuće sigurna kuća Adnan Delić
0 19.07.2024 22:21