videoprilog Nedžmine Vojniković (Federacija danas)

Delić: Potrebna su nam rješenja za sistemsku zaštitu šuma

Kako bi se pronašla najbolja  zakonska i sistematska rješenja za zaštitu šuma, danas se u Sarajevu održava međunarodni seminar pod nazivom "Integralna zaštita šuma".

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na otvorenju je kazao da je seminar jedan od načina kojim se pokušavaju nadoknaditi postojeći nedostaci u zakonskoj regulaciji oblasti šumarstva na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

- U saradnji s akademskom zajednicom i Udruženjem inženjera i tehničara šumarstava FBiH, s kojima imamo odličnu saradnju, organizacijom ovog seminara pokušavamo ponuditi rješenja koja bi trebala biti princip na kojem će nosioci funkcija na svim nivoima vlasti u BiH tražiti rješenja za zaštitu šume i cjelokupnog šumskog ekosistema koji je važan resurs, ne samo nama u BiH, nego i na globalnom nivou, posebno u vremenu izazova globalnih klimatskih promjena koje mi danas živimo - istakao je ministar Delić.

Kazao je i da je veliki izazov pronaći zakonska i sistematska rješenja koja će biti u službi zaštite šuma, te da se kao rezultat ovog seminara očekuju zaključci koji bi trebali biti smjernice koje će potaknuti aktivniji angažman na rješavanju problema u oblasti integralne zaštite šuma.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH Refik Hodžić kazavši da je cilj današnjeg seminara ponuditi odgovore na aktualna pitanja u zaštiti šuma, ali i da se javnosti u BiH pošalje jasna poruka da nepostojanje zakona usložnjava proces zaštite šuma na području naše zemlje.

- Ponudit ćemo rješenja i dati preporuke preduzećima šumarstva, nadležnim institucijama i upravama šumarstva kako da se ponašaju na terenu prilikom rješavanja konkretnih preventivnih i represivnih mjera zaštite šuma - naveo je, između ostalog, Hodžić.

Svoje radove iz oblasti zaštite šuma i ekosistema šume danas će prezentovati znanstvenici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Turske s naučnim i stručnim referatima iz oblasti zaštite šuma i iskustvima organizacije sektora zaštite šuma u tim državama, kao i kantonalna šumsko-privredna društava FBiH s izvještajima o zdravstvenom stanju šuma i sa osvrtom na sanitarne sječe na njihovim područjima, ali i na posljedice neadekvatnih rješenja kod sanitarnih sječa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

zaštita šuma zakonska rješenja seminar
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
seminar Bihać Vanjskotrgovinska komora BiH USK
0 31.01.2024 19:01
Parlamentarna skupština BiH domaćin seminar
0 13.11.2023 12:20