Delić: Gradnja Vjetroelektrane Ivan Sedlo - Hadžići počinje 26. septembra

Delić: Gradnja Vjetroelektrane Ivan Sedlo - Hadžići počinje 26. septembra

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je danas da gradnja Vjetroelektrane Ivan Sedlo - Hadžići zvanično počinje u ponedjeljak, 26. septembra. 

Delić je potpisao aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane Ivan Sedlo - Hadžići sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH još u februaru prošle godine, ali zbog neophodnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetrolelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do danas.

- Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bi investitoru omogućili početak gradnje investicije vrijedne 30 miliona eura, koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka koje smo konačno savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak ozvaničiti početak gradnje - najavio je  Delić.

Ministar je istakao i da je ova kompanija primjer kako se ne treba postupati s investitorima koji odluče investirati u našu zemlju, kao i da je takva praksa prošlost u Kantonu Sarajevo, posebno sada kad Kanton ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju koja će biti siguran i pouzdan partner svim investitorima koji pokažu zanimanje za Kanton.

- To je kompanija koja od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju i koja želi uložiti milione, ali mi je usporavamo našim administrativnim procedurama. Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno omogućili realizaciju ovog projekta - podsjetio je ministar.

Dodao je i da je pismo koje je dobio od Tejjasa Parmera, direktora i člana Uprave Suzlon Energy iz Danske, pokazatelj da se naš zakonski okvir mora mijenjati i uskladiti s potrebama savremenog tržišta, kao i odnos prema investitorima, kako bi se nepovoljan imidž naše države u očima stranih investitora mijenjao.

U pismu zahvale upućenom ministru Deliću, direktor Parmer istakao je da bh. podružnica kompanije Suzlon godinama vrijedno radila na ispunjavanju svih zakonskih zahtjeva naše zemlje, kao i da su u projekt uložili iskustvo, znanja i značajna finansijska sredstava.

- Manevrisali smo kroz labirint složenog pravnog okvira i administrativnog sistema uspostavljenog u Bosni i Hercegovini. Trenutno smo blizu postizanja našeg cilja i imamo projekt spreman za izgradnju vjetroelektrane - stoji, između ostalog, u pismu direktora kompanije Suzlon iz Danske, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić Vjetroelektrana Ivan Sedlo - Hadžići
azil azil za životinje Adnan Delić Vlada KS
0 20.10.2022 18:46
Adnan Delić Naida Hota-Muminović Vlada KS Igman
0 18.10.2022 17:45
Adnan Delić Kanton Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo
0 16.10.2022 11:01
gaming festival Loading Dom mladih Skenderija Adnan Delić
0 17.09.2022 17:53
Adnan Delić Igman pošumljavanje
0 16.09.2022 19:03