Delić: Gaming industrija, uz podršku institucija, ima potencijal da zadrži mlade u BiH

Delić: Gaming industrija, uz podršku institucija, ima potencijal da zadrži mlade u BiH

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo partner je Drugog gaming festivala 'Loading', koji je održan danas u Domu mladih u Skenderiji. Festival je okupio veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine i regije, a održan je i FIFA turnir sa vrijednim nagradama za prvoplasirane. 

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je, tom prilikom, da Ministarstvo u kontinuitetu prati sve aktivnosti i manifestacije koje će doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i rastu poslovne aktivnosti u Kantonu Sarajevo.

Naglasio je i da Ministarstvo prepoznaje potencijale kreativne industrije i, podrškom ovogodišnjem Loading festivalu, omogućavajući mladima da se upoznaju i povezuju sa poslovnom zajednicom.

Dodao je i da je opredijeljenost tog ministarstva da osigura Kantonu Sarajevo da prati globalne tokove i uhvati korak sa razvojem industrija digitalnog doba. 

- Ministarstvo privede, kao partner Festivala, daje podršku prepoznavanju i popularizaciji gaming industrije, kao potencijala za nova radna mjesta, priliku mladima da hobi pretvore u biznis i tu vrstu industrije razvijaju u našoj zemlji. Gaming industrija idealna je za zadržavanje mladih u BiH i mi ćemo dati sve od sebe da se gaming prepozna kao potencijal i postane konkurentna grana industrije u Kantonu Sarajevo - kazao je ministar Delić.  

Kazao je i da gaming industrija u BiH još nije prepoznata kao ozbiljna industrija, ni kroz zakone koji bi omogućili poticaj razvoju te jedne od najbrže rastućih grana kreativne industrije, niti se u poslovnoj zajednici smatra ozbiljnim zanimanjem, a to su neke od glavnih kočnica koje usporavaju razvoj te industrije u našoj zemlji.  

- S druge strane, gaming industrija u Europi i Americi, pa dijelom i u regiji, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih industrija. Zanimljivo je da je, u vrijeme pandemije dok su druge industrije imale ogromne padove, ta industrija ostvarila zaradu od 98 milijardi dolara. Neka predviđanja govore da će, u naredne tri godine, zanimanje streamera online igara ići do milijardu. To je ogroman potencijal za otvaranje novih radnih mjesta - zaključio je ministar Delić. 

Današnjem otvaranju Festivala prisustvovao je i premijer KS Edin Forto, te predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda. 

- Gaming industrija, kao i ostatak kreativne i kulturne industrije, nudi neprocjenjive mogućnosti. Mladi ljudi uživaju u sadržaju, radna mjesta naslonjena na industriju dobijaju šansu za popularizaciju i investiranje, Sarajevo postaje centar za fanove pa ima koristi za turizam i sva radna mjesta vezana za to. Ako bi razvili takav festival u gaming industriji i ako bi mladi dobili priliku upoznati svoje idole, poput našeg Imperatora iz Tuzle koji ima 1,5 miliona pratilaca, to može postati kao SFF, samo za drugu vrstu publike - kazao je premijer Forto. 

- Gaming festival 'Loading' održava se drugi put u Sarajevu, ali prvi put u ovom formatu i uz podršku kantonalne institucije - saopćila je Služba za protokol i press KS. 

federalna.ba/Fena

gaming festival Loading Dom mladih Skenderija Adnan Delić