videoprilog Hane Porić (Federacija danas)

Delegati zadovoljni usvajanjem, opozicija tvrdi da su oni spasili situaciju

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nakon sjednice izrazili su zadovoljstvo što su po hitom postupku usvojili Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti  koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović (NiP) kazao je da je Zakon usvojen uz zaključak dopredsjedavajućeg Nikole Špirića koji se odnosi na ispravljanje pravnotehničkih grešaka za koje su zaduženi sekretari domova.

Dodao je da su tek danas prije sjednice održali sjednicu Kolegija kako bi postigli saglasnost o hitnosti donošenja zakona.  

- Ovaj zakon je standard Evropske unije i svoje zakone prilagođavamo njihovim zakonima. To je i jedan od zahtjeva Moneyvala  čiji su članovi Komiteta od ponedjeljka u BiH i koji prate ispunjavanje uslova - kazao je.    

Delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš (HDZ) tvrdi da su oni opredijeljeni za evropske i euroatlantske integracije te je izrazila zadovoljstvo što su danas usvojili jedan iz seta zakona koji približavaju BiH u EU.

Očekuje da će u narednih mjesec dana na dnevnom redu tog doma biti i ostala tri zakona kako bi se otpočeli pregovori o pristupanju EU.

Delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije) zahvalio je delegatima na razumijevanju potrebe usvajanja ovog zakona, ne zbog evropskog puta BiH, već napretka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije po čemu je, kako je naveo, BiH poznata u Evropi.

Delegat Dženan Đonlagić (DF) ipak tvrdi da evropski  put BiH i dospijeće na sivu listu Moneyvala danas spašavaju delegati iz opozicije te da nije bilo njih, današnja sjednica ne bi bila održana.

Smatra da su stranke u vlasti veoma neodgovorne, da su samo "na papiru" za evropski put te da je na terenu priča potpuno drugačija.

Usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora, kako je istaknuto, šalje snažnu poruku Evropskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

federalna.ba/Fena

Dom naroda PSBiH Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma
Dom naroda PSBiH
0 03.06.2024 13:16
SNSD Dom naroda PSBiH
0 29.03.2024 19:45
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 18.03.2024 18:28
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 18.03.2024 16:34