videoprilog Hane Porić (Federacija danas)

Bez podrške izmjenama Zakona o akcizama i PDV-u

Delegati doma Parlamentarne skupštine BiH naroda nisu podržali izvještaje o postizanju saglasnosti identičenog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i teksta dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), čime su pala oba zakonska akta.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je prije glasanja ukazao da je Vijeće ministara uputilo dopis da i ministri nisu uspjeli postići dogovor u vezi sa ovim zakonima.

Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV ni nakon ponovljenog glasanja nije dobio podršku delegata, te je tako palo i ovo zakonsko rješenje.

Dom naroda nije podržao finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera. Nije podržan ni izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2022. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine podršku nije dobio izvještaju o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH za 2021. godinu. 

Delegati BiH usvojili prijedloge dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas dvije dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Jedna od dopuna predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), počinilac kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Druga izmjena tog zakonskog rješenja predviđa uvođenje zasebne, uvećane novčane kazne za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Obje dopune usvojene su u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojio Predstavnički dom zbog čega je formirana zajednička komisija koja će usuglasiti identičan tekst dopuna Zakona.

federalna.ba/agencije

Dom naroda BiH sjednica
delegati Dom naroda sjednica neradna nedjelja infrastruktura
0 16.05.2024 08:18
sjednica Vijeće sigurnosti UN izvještaj Visoki predstavnik u BiH
0 15.05.2024 08:39
Vijeće ministara sjednica Trgovska gora
0 13.05.2024 09:45