Delegacija BiH u Pakistanu – BiH želi ubrzati proces readmisije

Delegacija BiH u Pakistanu – BiH želi ubrzati proces readmisije

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima BiH borave u posjeti Pakistanu, gdje su sa nadležnim vlastima razgovarali o mogućnosti unaprijeđenja i ubrzanja readmisije osoba koje borave bez dozvole u našoj državi. 

Radi se o uzvratnoj posjeti, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nakon što je delegacija Pakistana krajem jula boravila u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

U međuvremenu je Bosna i Hercegovina izvršila prvu deportaciju migranata iz Pakistana na osnovu Sporazuma o radmisiji sa ovom zemljom. 

Tokom sastanka u Islamabadu razgovarano je o mogućnosti ubrzanja utvrđivanja identiteta migranata, uvođenjem sistema za digitalnu obradu zahtjeva za readmisiju, a radi se o sistemu za upravljanje predmetima readmisije (RCMS) koji se već koristi u većini zemalja Evropske unije. 

Istaknuto je opredjeljenje Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima BiH da u narednom periodu povećaju broj deportacija, te da su vlasti BiH zainteresirane za rješenja, poput RCMS sistema, koja će ubrzati sadašnje duge administrativne procedure. 

Tokom ove posjete savjetnik ministra sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar sastali su se predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a, agencije NADRA, IOM-a i Federalne istražne agencije Pakistana.

Također, susreli su se i s ambasadorom BiH u Pakistanu Sakibom Forićem. 

Posjeta je realizirana u okviru projekta jačanja kapaciteta za readmisiju zemalja zapadnog Balkana koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Danske, a provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Pakistan državljanin Pakistana Sporazum o readmisiji sa Pakistanom Bosna i Hercegovina Ministarstvo sigurnosti BiH
učenici računar Bosna i Hercegovina
0 30.11.2022 12:22
Pakistan bomba vakcinisanje djece
0 30.11.2022 08:48
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Institut za nestale osobe BiH Srbija Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:55
Denis Bećirović Jan Waltmans Nizozemska Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:22
Zoran Tegeltija Ivana Hlavsova Češka Republika Bosna i Hercegovina
0 28.11.2022 17:05