Danska zabranila MK Bandidos

Danska zabranila MK Bandidos

Policija Danske izdala je privremenu zabranu rada danskog ogranka Moto-kluba "Bandidos", pozivajući se na nasilno ponašanje njegovih članova.

"Privremena zabrana zasnovana je na procjeni da aktivnosti grupe i ponašanje njenih članova predstavljaju ozbiljnu prijetnju po život i bezbjednost građana, ali i po javni red i mir", izjavio je Lasse Boye, šef danske Državne jedinice za borbu protiv specifičnog kriminala, koja se bavi najkopleksniji ekonomskim, organizovanim i kibernetičkim kriminalom.

Mjera je odmah stupila na snagu, što znači da članovi "Bandidosa" na mogu da koriste prostorije kluba, održavaju sastanke niti da nose svoje "boje".

"Njihovo nasilje mora odmah da se prekine", rekao je Boye. On je podsjetio da je dansko krilo "Bandidosa" u posljednjoj deceniji bilo umiješano u najmanje 10 nasilnih sukoba sa drugim kriminalnim grupama.

Boye je naveo da, iako članovi "Bandidosa" neće nestati niti će prestati da budu kriminalci, nova mjera će, između ostalog, umanjiti njihovu mogućnost da "regrutuju nove članove", prenio je AP.

Vlada Danske saopštila je prošlog mjeseca da želi da se na sudu formalno ukine postojanje "Bandidosa". Prema Ustavu Danske, sud može da raspusti organizaciju koja promoviše ili podstiče nasilje.

Danski ogranak "Bandidosa" osnovan je 1993. godine. Tri godine kasnije, počeli su sukobi tog kluba sa rivalima MK "Hells Angeles" u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Danskoj. U sukobima je tada poginulo 11, a povrijeđeno više od 100 ljudi.

Članovi "Bandidosa" su u posljednjih nekoliko godina osuđivani na zatvorske kazne zbog ubistva, pokušaja ubistva, napada i krivičnih djela povezanih sa narkoticima. 

federalna.ba/Srna