videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Dani kosidbe na Kupreškoj visoravni

Tradicionalna manifestacija “Dani kosidbe“ na Kupreškoj visoravni značajan je i nadaleko prepoznatljiv kulturni i društveni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja. Ova višestoljetna tradicija natjecanja u ručnom košenju trave koncem 2020. uvrštena je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Svake prve nedjelje u srpnju na Kupreškoj visoravni čuju se reski zvuci kose i miris tek pokošene trave. Natjecanjem kosaca na Strljanici označava se i početak kosidbe trava, nekada najvažnijeg posla na Kupreškoj visoravni, a samom manifestacijom nastoji se očuvati tradiciju dulju od 300 godina.

„Rekord što se tiče natjecatelja - imamo 21 seniora, imamo 4 juniora, a novina je da smo uvršteni na Uneskovu listu svjetske nematerijalne baštine i to je ono što nas obvezuje da i dalje ovu kosidbu čuvamo“, poručuje načelnik Kupresa Zdravko Mioč (HDZ BiH).

Matko Ćurković predsjednik je Udruge Kupreški kosci: „Poseban je osjećaj imati kulturnu nematerijalnu baštinu u državi, a u gradu, jednom malom mjestu od 5.000 stanovnika, još je nešto posebnije. A biti kosbaša - to je neopisivo. I biti ujedno u tom cijelom sustavu UNESCO-a u svijetu i pobijedit na kupreškoj Strljanici - jedan zaista poseban događaj“.

A kako je biti kosbaša, ovaj kosac osjetio je po peti put. I on, a i ostali iskusni kosci, kažu da za tvrdu kuprešku travu bolje kose od varcarke nema.

„Ne može je kositi svaki kosac i svaka kosa. Treba kosac da bude pripremljen i kosa pripremljena za ovakvu travu. Ovdje je kosidba vitezova - danas ovih 21 kosac, svi su hrabri i dobri kad su došli da iskose svoju dionicu na Kupresu“, govori Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, ovogodišnji kosbaša - pobjednik.

A kovanica i kovača u nekadašnjem Varcar-Vakufu sve je manje.

„Ima ovih starih kovača nas dvojica. Ja i Zonić Ahmo. Bilo je nekad 36, a sada je spalo na nas dvojicu. Jedna varcarka obična je 120 maraka pa gore, sve zavisi. Ako je otkovana - skuplja, a ako je nasađena - 180-200 maraka“, priča Jasmin Buhić, kovač iz Mrkonjić-Grada.

Iz Srbije je stiglo sedam kosaca, među njima i Vuk Vučković iz Čačka, koji se kao sedmogodišnji dječak prvi put okušao na natjecanju u Rajcu: „I onda sam to zavolio - ne vrijedi, ušlo je to u krv i sad sve ostavimo da dođemo na svaku kosidbu. Nema kosidbe gdje nisam bio i gdje nisam pobijedio. Na Kupresu sam uzeo dva puta prvo mjesto u mladima, a ovdje u starijima drugo takmičenje ove godine, nisam osvajao do sad ništa“.

Među juniorima najbolji je bio Ivan Čičak iz Kupresa. Inače, u okviru ove manifestacije redovito se održavaju i natjecanja u tradicionalnim sportovima: kamena s ramena, skok udalj, potezanje konopa, pješačka kao i galopska konjička utrka.

federalna.ba

Dani kosidbe na Kupresu Kupres
Ski alka Kupres Zlatko Ugrin
0 03.02.2024 17:09
Kupres ski sezona Adria-ski Čajuša
0 13.01.2024 13:19
Livno Tomislavgrad Kupres Nova godina
0 30.12.2023 15:44
Kupres snijeg skijaška sezona
0 24.11.2023 11:06
Kupres spomenik koscu
0 07.11.2023 17:26