UŽIVO: Zastupnici DF-a demonstrativno napustili sjednicu

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade je u toku. Dnevni red je usvojen sa 51 glasom za, što se tumači kao da postoji većina koja će u konačnici i glasati za imenovanje Vlade FBiH. Mandatar za sastav Vlade Nemin Nikšić upravo je završio izlaganje ekspozea rada buduće Vlade.

Podsjećamo, sjednicu od početka bilježe pauze koje su tražili SDA i DF. Nedugo nakon što je sjednica počela pauzu je zatražio Mirsad Zaimović, šef Kluba SDA. Sjednica je ponovo počela sa zahtjevima da se prenosi, kao što je to slučaj bio i ranije, putem YouTube kanala. Nakon što su obaviješteni da je sjednica u živom prenosu, zastupnici su ponovo zatražili pauzu. Ovaj put je to zatražio DF.

Uporedo, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta traju protesti više stotina građana nezadovoljnih jučerašnjom nametnutom odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, koja se tiče načina imenovanja ovog, ali i budućeg saziva Federalne vlade.

Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage, a sjednicu prati veliki broj novinarskih ekipa.

Dnevni red sa jednom tačkom prvo usvojen sa 51 glasom za, ali je zatraženo pojedinačno izjašnjavanje zbog sumnje u ishod glasanja.

Predsjednica Federacije BIH Lidija Bradara nakon usvajanja jedine tačke dnevnog reda obratila se zastupnicima, ističući da se “nikada ovaj dom parlamenta nije našao u sličnoj situaciji, kada je u pitanju imenovanje nove Vlade“.

“Nažalost, rješenje situacije smo morali dobiti od međunarodne zajednice i iskreno se nadam kako ćemo datu nam priliku u narednom razdoblju iskoristiti te unutar naših institucija postići potrebne dogovore, kako više nikada ne bismo došli u sličnu situaciju”, rekla je Bradara.

Pozvala je zastupnike da pokažu “dostojanstvo i ostanu principijelni”.

“Dokažimo kako u ovoj zemlji ipak vlada demokratija, kako smo u stanju sami donositi odluke, kako nećemo pristati na nasilje nego na haos odgovoriti radom i preuzimanjem odgovornosti”, kazala je Bradara.

Pozvala je zastupnike da pruže priliku novoj Vladi i kandidatu za njenog predsjednika Nerminu Nikšiću te da se s poštovanjem zahvale aktuelnoj Vladi i ministrima koji su više od osam godina obnašali svoje dužnosti na čelu s premijerom Fadilom Novalićem.

Za izbor nove Vlade potrebni su glasovi najmanje 50, od ukupno 98 zastupnika u Donjem domu Parlamenta Federacije BiH.

Parlamentarnu većinu čine Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, HDZ 1990 i Hrvatski narodni pokret (HNP).

U međuvremenu, ispred zgrade parlamenta FBiH održavaju se protesti kojima prisustvuje više stotina građana.

Protest, koji je organizovan na poziv neformalne grupe građana ReSTART, počeo je mirnom šetnjom od Sebilja do zgrade parlamenta FBiH.

Na poziv Stranke demokratske akcije (SDA) desetinama učesnika povorke pridružile su se kasnije i stotine građana ispred zgrade federalnog parlamenta.

Federalni zastupnici iz reda SDA izašli su ispred zgrade i pozdravili okupljene. U kratkom obraćanju, potpredsjednik FBiH Refik Lendo je poručio da se na današnjoj sjednici parlamenta i protestu građana brani BiH.

Pozvao je sve savjesne zastupnike da ne podrže izbor Vlade FBiH za koju on kao, potpredsjednik, nije dao saglasnost, a koju je tehnički moguće usvojiti jer je visoki predstavnik Christina Schmidt dao tu mogućnost jučerašnjom privremenom odlukom.

Organizatori skupa Suad Đozić i Nihad Aličković ušli su u zgradu Parlamenta FBiH i predali zahtjev da delegacija federalnog parlamenta primi predstavnike demonstranata na razgovor.

Odlučili su da će proteste nastaviti dok ne dobiju odgovor na taj zahtjev.

Održavanje ove sjednice naredio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Smidth navedenom odlukom koju je objelodanio jučer u Sarajevu pred novinarima.

Na donošenje odluke, rekao je, odlučio se pošto domaći politički akteri nisu uspjeli ni više od pola godine od Općih izbora u BiH da dogovore koje će stranke činiti novi sastav Vlade Federacije u situaciji kad nijedna, pa ni pojedinačna nominalna izborna pobjednica, Stranka demokratske akcije (SDA), nije dobila dovoljno kapaciteta da može samostalno formirati Vladu.

Pred zastupnicima je danas prijedlog za postizborni  sastav Vlade bez kadrova te stranke, potpisan ranije od predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica BiH) te podržan od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), ali ne i od drugog potpredsjednika Refika Lende (SDA).

Lendo i njegova stranka konstantno su, naime, izražavali nezadovoljstvo što predsjednica FBiH, inače ustavno ovlašćeni predlagač, nije predvidjela u Vladu nikoga iz SDA iako je ta stranka dobila značajno povjerenje na izborima.

Lendo je održao i pres-konferenciju uoči današnje sjednice Predstavničkog doma zajedno s predsjedavajućim Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Muamerom Zukićem. Rečeno je da Schmidtova odluka grubo narušava Ustav i suspenduje biračku volju Bošnjaka te osigurava trajno Hrvatskoj demokratskoj zajednici učešće u federalnoj vlasti.

Ustav Federacije BiH propisivao je do jučer da predsjednica FBiH, za imenovanje Vlade mora imati saglasnost oba potpredsjednika FBiH, ali je visoki predstavnik nametnutom odlukom izmijenio privremeno taj dio Ustava te je danas pred zastupnicima, bez Lendinog potpisa, prijedlog da novi saziv Vlade čine kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, zatim Hrvatske demokratske zajednice 1990 i još stranaka članica Trojke – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Jučerašnjom odlukom visokog predstavnika nije, pak, izmijenjeno pravilo da imenovanje Vlade mora potvrditi Predstavnički dom Federalnog parlamenta, pa je Schmidt naredio da vanredna sjednica ovog doma bude održana tim povodom najkasnije danas.

federalna.ba/agencije

Parlament FBiH Vlada FBiH
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Vlada FBiH
0 05.06.2024 17:11