Danas se navršava 25 godina od ubojstva novinara Slavka Ćuruvije
(Izvor: B92)

Danas se navršava 25 godina od ubojstva novinara Slavka Ćuruvije

U povodu 25. obljetnice ubojstva novinara Slavka Ćuruvije srbijanske novinarske udruge pozvale su u četvrtak kolege i prijatelje da u 12 sati u Beogradu polože vijence i zapale svijeće kod spomen obilježja u Svetogorskoj 35 gdje je Ćuruvija ubijen.    

"Ubojstvo Ćuruvije je jedini slučaj ubojstva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog, ali zbog loše vođene istrage tužiteljstva ubojice su i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga", stoji u priopćenju Udruge novinara Srbije (UNS).

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Europljanin" ubijen je s više hitaca 11. travnja 1999. godine. Za to ubojstvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

No Žalbeni sud u Beogradu je u veljači oslobodio četvoricu osuđenih za ubojstvo srbijanskog novinara Ćuruvije  nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruga, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji, te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji pa i otvorenog nasilja.

Ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin, 25 godina pošto je počinjen i devet godina od početka suđenja, ističu u Zakladi Slavko Ćuruvija.

federalna.ba/Fena

Slavko Ćuruvija godišnjica ubojstva