Danas prvi dan proljeća

Rano jutros u 4.01 sati nastupilo je proljeće.  

- Prvi dan proljeće nije fiksan za 21. mart kako smo navikli i učili. Razlog tome je činjenica da godine nemaju isti broj dana, odnosno sati. Budući da su godišnja doba definisana striktivnim intervalom od po 90 stepeni zemljane putanje u odnosu na Sunce i Ekvator, ta pozicija zemlje određuje kada je prvi dan proljeća, a ne kalendar kojeg su ljudi izmislili. Proljetni ekvinocij ili ravnodevnica predstavlja dane u godini kada imamo jednak broj sati svjetlog dijela dana i noći. To znači da ćemo danas - imati 12 sati mraka i 12 sati svjetla - kazao je Feni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Naglasio je da se tokom proljetnih mjeseci očekuje nastavak perioda s natprosječno visokim temperaturama.

- Tokom marta to pozitivno odstupanje na sjeveru BiH iznosi između 3 i 4 stepena, u centralnim područjima i na jugu između 1 i 2 stepena. Tokom aprila i maja ponovno temperature očekujemo iznad prosjeka, ali uz odstupanje na sjeveru između 2 i 3 te na jugu i u centralnim područjima između 1 i 2 stepena - kazao je Krajinović.

Prema njegovim riječima, u pogledu padavinskog režimamo kako je to uobičajeno za klimatske uslove BiH i sezonu proljeća padavine se i vremenski i prostorno očekuju neravnomjerno raspoređene. Na to ukazuju i analize prognoznih modela za proljeće ove godine.

- Tokom proljeća najizraženije odstupanje od prosjeka očekuje se u centralnim i južnim predjelima gdje ne očekujemo više od 75 posto padavina u odnosu na referentne vrijednosti, a najpozitivnija slika kada je u pitanju padavinski režim očekuje se na sjeveru BiH gdje padavine očekujemo u granicama uobičajenih za ovu sezonu - kazao je Krajinović.

Govoreći o klimatskoj slici za proljeće, Krajinović je napomenuo da nas tokom proljeća ne smije iznenaditi ni mraz, ni snijeg, ni vreli dani, ni obilne pljuskovite padavine praćene gradom.

- Klima naše zemlje je takva da tokom proljeća imamo temperature od minus 26 do minus 15 stepeni, koliki je raspon onih najnižih izmjerenih tokom mjeseca marta. Pomenimo mart 2005. godine, a početkom tog mjeseca izmjerene su i apsolutni rekordi kada je u pitanju minimalna temperatura zraka. Pa recimo u Tuzli na taj dan izmjerena je minus 17,9 stepeni, a istog dana u Bihaću je izmjereno minus 21 stepen celzijusa - kazao je Krajinović.

Dodao je da nas, također ne smije iznenaditi ni snijeg čiji maksimumi se kreću čak i do 100 cm koliko je izmjereno 1955. godine u Bihaću.

- Ono što treba naglasiti jeste kada je u pitanju april, mi moramo biti spremni na one maksimume između 30 i 33 stepena, a u maju maksimalne temperature između 30 i 37 stepeni celzijusa - kazao je Krajinović.

Istakao je da također mjesec maj, odnosno proljeće donosi period kada su dosta izražene pljuskovite padavine.

- Prisjetimo se samo prije 10 godina i maja 2014. godine kada smo imali usljed ekstremnih količina padavina i one razorne katastrofalne poplave u BiH. Još jedna činjenica koja je vezana za proljeće a koja se ogleda u toj ekstremnosti jeste vezana za Tuzlu. Od početka godine do danas u Tuzli je izmjereno ukupno 79,7 litara po metru kvadratnih padavina. A samo za jedan dan u maju, 15. maja 2014. godine palo je 94,6 litara po metru kvadratnom - kazao je Feni Krajinović.

Dodao je da "zbog ovih klimatskih uslova i zbog lekcije iz prošlosti ovo godišnje doba za Federalni hidrometeorološki zavod ali i za sve građane u BiH predstavlja veliki izazov i jedno od najljepših godišnjih doba, upravo zbog te ekstremnosti". 

federalna.ba/Fena

proljeće nadprosječne temperature Federalni hidrometeorološki zavod BiH
Bratunac rode proljeće
0 22.03.2024 19:05
zemljotres Federalni hidrometeorološki zavod BiH
0 21.02.2024 13:25
Bakir Krajinović Federalni hidrometeorološki zavod BiH vrućine ekstremne vrućine
0 16.07.2023 20:55
narandžasto upozorenje Federalni hidrometeorološki zavod BiH
0 23.06.2023 21:38