Danas počinje BRICS, glavne teme proširenje i zajednička valuta

U Južnoafričkoj Republici danas počinje 15. samit BRICS-a, sa ključnim raspravama o prijemu novih članica i zajedničkoj valuti za koje se očekuje da će privući globalnu pažnju tokom trodnevnog događaja.

Organizacija BRICS, akronim članica Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, ističe se kao moćna platforma sa više od 40 posto svjetske populacije i preko 30 posto globalnog BDP-a.

Samit će se održati u kongresnom centru Sandton u Johanesburgu, gdje se očekuju značajni koraci u pogledu prijema novih članica i zajedničke valute za blok.

Trenutno postoje 22 zvanične prijave za pridruživanje BRICS-u, uključujući nekoliko muslimanskih zemalja, a ako se zajednička valuta implementira, očekuje se da će to dovesti u pitanje dominaciju američkog dolara u budućnosti.

- BRICS -

Primarni cilj BRICS-a je podsticanje političke, ekonomske i kulturne saradnje među zemljama članicama.

Blok je uspostavljen 2009. godine sa Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom, a Južnoafrička Republika mu se pridružila godinu kasnije.

Prema izvještaju Poslovnog savjeta BRICS-a, ukupni BDP zemalja članica premašuje 56 biliona dolara, što čini 31,5 posto globalnog BDP-a, a očekuje se da će dostići 50 posto do 2030. godine.

Zemlje bloka takođe kontrolišu 18 posto svjetske trgovine i 22 posto globalnih stranih investicija.

Trenutne zemlje članice pokrivaju 26,7 posto kopnene površine svijeta, sa 3,2 milijarde ljudi (41 posto svjetske populacije).

- Nova razvojna banka (NDB) -

Nova razvojna banka (NDB), ranije poznata kao Razvojna banka BRICS-a, osnovana je 2015. godine kao globalna alternativa Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci.

Sa sjedištem u kineskom Shanghaiju, NDB je započeo sa kapitalom od 100 milijardi dolara i od tada je finansirao 98 projekata ukupne vrijednosti 32,4 milijarde dolara, sa procijenjenom koristi za 280 miliona ljudi.

Sa uključivanjem Bangladeša, Egipta, UAE i Urugvaja 2021. godine, NDP ima devet članica. Očekuje se da će se u budućnosti pridružiti i nove članice, kao što su Saudijska Arabija i Alžir.

- Samit će vjerovatno proširiti članstvo u bloku -

Privlačnost BRICS grupe proizilazi iz njenog ekonomskog potencijala i uloge snažne alternative zapadnocentričnom sistemu, posebno među zemljama u razvoju.

Južna Afrika je u julu objavila 22 zvanične prijave i neformalni interes za pridruživanje BRICS-u.

Među zvaničnim kandidatima su Argentina, UAE, Bahrein, Bangladeš, Bjelorusija, Alžir, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kuba, Egipat, Nigerija, Senegal, Saudijska Arabija, Tajland, Tunis, Urugvaj i Venecuela.

Očekuje se da će sve članice, a posebno Kina, poželjeti dobrodošlicu novim kandidatima, jer historijsko proširenje bloka zauzima centralno mjesto na dnevnom redu samita u Johanesburgu.

- Valuta BRICS-a mogla bi biti test za dominaciju američkog dolara -

Glavni dnevni red samita uključuje zajedničku valutu BRICS-a, osmišljenu da parira dominaciji američkog dolara.

Uz ekonomsku moć bloka, zajednička valuta ima za cilj da bude alternativa globalnoj rasprostranjenost američkog dolara.

Kina snažno podržava tu ideju, dok manje ekonomije poput Južne Afrike imaju oprezniji pristup.

Prelazak na zajedničku valutu nudi Kini prednosti unutar BRICS-a i u odnosu na SAD, ali za krhke ekonomije poput Južne Afrike, izaziva zabrinutost zbog korištenja zajedničke valute, a ne njihove nacionalne.

- Putin će prisustvovati samitu putem video poziva -

Ruski predsjednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem video konferencije i neće lično doći u Johannesburg zbog naloga za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS).

Obaveza Južne Afrike da uhapsi Putina kao člana MKS-a dovela je do toga da ovo pitanje posljednjih mjeseci postane značajna tačka dnevnog reda zemlje domaćina.

Moskovski Kremlj je najavio da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predstavljati Putina na samitu.

Organizator je također pozvao lidere iz 53 afričke zemlje na samit, koji će se održati pod temom “BRICS i Afrika: Partnerstvo za zajednički ubrzani rast, održivi razvoj i inkluzivni multilateralizam“.

- Pojačane mjere sigurnost u Johanesburgu -

Južnoafričke vlasti su značajno pojačale sigurnost u Johanesburgu uoči samita zbog visoke stope kriminala u toj zemlji.

Brojne policijske ekipe su stacionirana oko hotela u kojima borave strane delegacije.

Putevi koji okružuju kongresni centar Sandton, mjesto održavanja samita, biće zatvoreni za saobraćaj.

federalna.ba/AA

 
BRICS politika ekonomija kultura