Danas konstitutivna sjednica Predstavničkog doma PS BiH
(Izvor: Fena/Arhiva)

Danas konstitutivna sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće danas konstitutivnu sjednicu na kojoj će novoizabrani poslanici dati svečanu izjavu, a potom bi trebalo da uslijedi izbor predsjedavajućeg ovog doma, te njegov prvi i drugi zamjenik.

Na konstitutivnoj sjednici planirano je da budu izabrani i članovi Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara koju čini po jedan poslanik svake političke stranke u ovom sazivu Predstavničkog doma, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Konstitutivnoj sjednici predsjedavaće dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović kao najstariji poslanik u prošlom sazivu.

Prema rezultatima opštih izbora, SNSD osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojio je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Komšić - za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES - za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 12.00 sati.

federalna.ba/Srna

Parlamentarna skupština BiH Predstavnički dom
Šerif Špago Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine PSBiH
0 31.01.2023 17:39
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine PSBiH
0 31.01.2023 17:30
akcize Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH PSBiH
0 31.01.2023 17:05
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH budžet proračun
0 26.01.2023 20:50
Mirjana Marinković-Lepić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:07
Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:06