Danas dženaza i ukop Nizame Hećimović, sutra Dan žalosti u oba entiteta
(Izvor: AA)

Danas dženaza i ukop Nizame Hećimović, sutra Dan žalosti u oba entiteta

- S obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, te je samo iz tog razloga odlučeno da je Dan žalosti u FBiH također u srijedu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. godine - kazao je ministar Delić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 8. izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog odluke o proglašenju 16. 8. 2023. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu.

Na telefonskoj izvanrednoj sjednici nije osiguran kvorum za rad i odlučivanje Vijeća ministara BiH tijekom glasovanja, koje je bilo otvoreno danas u razdoblju od 9:30 do 12.00 sati. 

Kako prenose agencije, do pomenutog roka nisu glasali ministri iz Republike Srpske.

Obrazloženje ministara iz RS je da je ovaj entitet već srijedu na ovom području proglasio Danom žalosti i pozvao Vladu FBiH da učini isto.

Iako je u međuvremenu zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić na Facebooku objavila da će odluka biti izglasana, na kraju ipak nije bilo potvrde.

U međuvremenu je Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog ubistava u Gradačcu te pozvala Vladu FBiH da učini isto.

Da li ne žele dozvoliti da odluka bude državna pa nadležnost spuštaju na entitetski nivo nije jasno, međutim ono što je odluka Vijeća ministara jeste da nema dana žalosti.

Podsjećamo, danas na dan dženaze i ukopa Nizame Hećimović Dan je žalosti u Tuzlanskom kantonu i Brčkom.

Dženaza Nizami Hećimović bit će danas, a porodica je zamolila da zvaničnici ne dolaze.

Nju je u petak uživo na Instagramu, pred očima devetomjesečnog djeteta, ubio partner Nermin Sulejmanović, koji je nakon toga otišao u grad i ubio još dvije osobe te ranio nekoliko ljudi. Sulejmanoviću je na meti bila cijela jedna porodica, prilikom čega su ubijeni otac i sin, a majka je ranjena.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost, a danas je Dan žalosti proglašen i u cijelom Tuzlanskom kantonu.

federalna.ba

dženaza Dan žalosti