Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu na dan dženaze žrtvama ubistva u Gradačcu
Fena

Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu na dan dženaze žrtvama ubistva u Gradačcu

Vlada Tuzlanskog kantona će dan dženaze žrtvama u Gradačcu proglasiti Danom žalosti na području TK-a, potvrdio je premijer tog kantona Irfan Halilagić, te poručio kako će detaljno pitanje regulisanja ove materije riješiti donošenjem trajnog zakonskog/podzakonskog akta.

Halilagić je uputio poruke saučešća porodicama troje ubijenih sugrađana, a ranjenim u ovim tragičnim dešavanjima poželio brz i uspješan oporavak.

"Detaljna istraga će pokazati propuste sistema koji su nesporni, ali i svakog pojedinca, te naspram toga ne treba i neće biti milosti. Svako mora snositi odgovornost za posljedice svoga eventualnog činjenja ili nečinjenja", poručio je Halilagić, te nastavio:

"Pitanje sigurnosti smo otvorili i njime se bavili cijelo ljeto nakon pucnjave u lukavačkoj osnovnoj školi, na Skupštini i Vladi definisali mjere koje je potrebno provesti kako bi segment sigurnosti (prioritetno u školama) bio na višem nivou. Neke od mjera će biti realizovane hitno početkom školske godine, druge su dugoročnog karaktera, ali su sigurno usmjerene prema većem stepenu sigurnosti đaka i nastavnog osoblja. Često smo isticali da nam je fokus poboljšanje sigurnosti građana i njihove imovine te jačanje policijskih struktura, opremljenosti, kadrova i kapaciteta. Iz tog razloga smo pokrenuli nabavke opreme za policijske snage i za to prošle godine izdvojili višemilionske iznose, kao i za popunjavanje kadrovskih kapaciteta. Procedure nabavke nažalost jako sporo traju, ali ćemo istrajati te svakako još više investirati u oblast sigurnosti. Moramo."

Poručio je kako je jedno sigurno, "policija nije milicija".

"Dojam je da građani imaju percepciju i od policije očekuju (uprave policije) da ona može primijeniti veći oblik sile, privoditi i zatvoriti kada i koga hoće, po uzoru na nekadašnju miliciju. U postojećem pravnom okviru to nije tako, ovlasti policije su prilično usko postavljene i tema konkretnije upotrebe sile, preveniranja nasilja i nasilnika, adekvatnije zaštite potencialnih meta i žrtava, treba da bude predmet širih rasprava i inicijativa. Moguće i potrebno, promjena", poručio je, između ostalog, Halilagić.

"Krajnje je vrijeme da se svi trznemo, i da ne tražeći izgovore, odlučno, korak po korak počnemo popravljati sistem i društvo u kojem živimo svi zajedno", naveo je Halilagić.

federalna.ba/AA

Irfan Halilagić Dan žalosti Gradačac
Dan žalosti
0 22.05.2024 23:30
femicid Gradačac Smiljana Vovna
0 09.05.2024 17:09
Tuzlanski kanton Irfan Halilagić Bratunac Lazar Prodanović
0 04.05.2024 16:50
Dan žalosti Vlada RS moska napad
0 23.03.2024 19:18