Dan narcisa obilježen u Posavskom kantonu

I ove godine u Orašju organizirana je javnozdravstvena kampanja Dan narcisa pod sloganom „S vama nismo same“. Udruga žena oboljelih od raka dojke kampanju je organizirala s ciljem ukazivanja na važnosti pregleda, edukacije, prevencije i ranog otkrivanja ove maligne bolesti. Članice udruge darivale su građane narcisima, cvijećem koje simbolizira nadu i novi život.

Podjelom narcisa, simbola poljeća, života i nade, podsjećaju na važnost prevencije i pomoć oboljelima od raka dojke. Među njima i Jadranka Maksimović. Imala je samo 28 godina kada se prvi puta suočila s dijagnozom, operirana je, bolest se vraćala i ponovno je prošla operaciju, ali se nije predala.

„U onom momentu kažem: moram naprijed, hoću zbog djece. Tako je bilo i to me je nosilo. Dan-danas samo kažem: moram i hoću i idem naprijed“, govori ona.

„Narcise“ ovaj projekt realiziraju od 2011. godine, permanentno ukazujući na  važnost ranog dijagnosticiranja karcinoma i smanjenje smrtnosti koju uzrokuje ova bolest.

„Pokušavamo potaknuti svijest žena na preventivni pregled i danas šaljemo glasno poruku ženama: jedan mamografski pregled godišnje košta malo, a može spasiti život“, istaknula je Anica Kopić, predsjednica Udruge Narcisa Posavskog kantona.

Šok, strah, neizvjesnost, psihička posrnulost, emocije su koje opisuju žene s ovom dijagnozom. Jela Nedić je  bolest otkrila na rutinskoj kontroli. Liječila se u bolnicama u Orašju, Tuzli i Zagrebu, prošla 25 zračenja i danas je zdrava žena.

„Od prve operacije do završetka svega trajalo je tri mjeseca. Sve sam tako brzo odradila da ni svjesna nisam bila toga i evo, hvala Bogu, šesta godina, stojim zdrava i na svojim nogama“, priča Jela Nedić.

„Operirana sam prije 19 godina u Orašju. Kemoterapiju i sve ostalo prošla sam u Tuzli. Idem na kontrolu redovno“, kaže Anka Lukač.

„Bolujem od raka desne dojke 21 godinu, od lijeve 14 godina. Obje sam operirala, prošla sam kemoterapije, zračenje, idem na kontrole redovno i, hvala Bogu, živa sam“, ističe Kata Šimić.

Prevencija i rana detekcija bolesti, osim što spašavaju život, skraćuju i trajanje liječenja i jamče odlične prognoze. Inače, u Posavskom kantonu cijena mamografskog pregleda je 18, a ultrazvuka dojke 13 maraka.

federalna.ba

Dan narcisa Posavski kanton rak dojke
Posavski kanton skupština školstvo
0 22.05.2024 08:58
Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
0 06.05.2024 14:25
Udruženje „Renesansa“ Dan narcisa Sarajevo
0 30.03.2024 21:26
Udruženje „Renesansa“ Dan narcisa
0 29.03.2024 18:16