Dan Evrope i Evropska noć muzeja obilježeni u Banja Luci

Dan Evrope i Evropska noć muzeja obilježeni u Banja Luci

Koncertom bendova "Letu štuke“ i "Konstrakta i Zemlja gruva“ u subotu su u Banja Luci, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, obilježeni Dan Evrope i Evropska noć muzeja.

Koncert "Oduvijek u srcu“ Evrope dio je programa obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini u organizaciji Evropske unije u BiH i lokalnih partnera, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

-Predivno je proslaviti Dan Evrope u Banja Luci posebno što je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina obilježava ovaj važan dan kao zemlja kandidat za članstvo u EU. Drago mi je da proslavljamo Dan Evrope kulturnim događajima jer nas kultura i umjetnost spajaju, podsjećaju na naše zajedničke tradicije i naslijeđe i ujedinjuju nas u različitosti - rekao je šef Regionalnog ureda u Banjaluci Evropske unije u BiH Simone Guerrini.

Povodom Evropske noći muzeja  posjetioci Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske su imali priliku da do ponoći razgledaju retrospektivnu izložbu "Sutra je ponedleljak“ istaknutog neoavangardnog umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića, koja je realizovana u saradnji s Muzejem savremene umjetnosti Vojvodine.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što ovogodišnju Noć muzeja realizujemo u saradnji sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini. Noć muzeja je ove godine povezana sa Danom Evrope, i ovom prilikom slavimo zajedničko kulturno naslijeđe, solidarnost i zajedništvo naroda Evrope - naglasila je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

federalna.ba/Fena

Dan Evrope Evropska noć muzeja Banja Luka
pijavica Banja Luka nevrijeme
0 04.06.2024 18:04
Miljenko Jergović Banja Luka Festival književnosti Imperativ
0 30.05.2024 21:04
Bajramski koncert Banja Luka
0 28.05.2024 15:58