"Danas nije državni praznik, 1. marta srušene su tekovine 25. novembra"
(Izvor: AA)

"Danas nije državni praznik, 1. marta srušene su tekovine 25. novembra"

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da stanovnici BiH danas žive u dejtonskoj ustavnoj postavci, koja je donijela mir i uspostavila ustavnopravni i politički sistem u BiH.

"Iako tu dejtonsku ustavnu realnost pojedini uporno nastoje ignorisati, moja obaveza je da se pridržavam i ustava i zakona, i tako ću se ponašati i kao srpski član Predsjedništva BiH, kao što sam se pridržavala i na svim prethodnim funkcijama koje sam obavljala", poručila je Cvijanovićeva.
 
Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da se u Republici Srpskoj proslavlja dan kada je parafiran Dejtonski sporazum i uspostavljen mir, a u FBiH 25. novembar, Cvijanovićeva je odgovorila da BiH nema zakon o praznicima kojim bi se utvrdio, između ostalog, i dan državnosti ili nacionalni praznik, o čemu je javnost mogla slušati u sinoćnjim izlaganjima Denisa Bećirovića i Željka Komšića.
 
"Stari ideali i stari datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom 90-tih i to od onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a. Prvog marta 1992. praktično su i simbolički srušene tekovine 25. novembra i zato nijedan od ta dva datuma nije, niti može biti zajednički praznik u BiH", poručila je predsjedavajuća Predsjedništva. 

federalna.ba/Srna

Dan državnosti BiH Željka Cvijanović