Dan državnosti  BiH nizom  događaja obilježen u BPK Goražde
(Izvor: Fena)

Dan državnosti BiH nizom događaja obilježen u BPK Goražde

Dan državnosti BiH, nizom događaja, obilježen je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Položeno je cvijeće na spomen- obilježjima i odata počast poginulim braniocima na šehidskom mezarju te na partizanskom groblju Kolijevke. Počast je odata  i poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda.

Da se ne smiju zaboraviti oni koji su koju su dali najveći doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ukazano je i na svečanoj akademiji u velikoj sali Centra za kulturu.

- Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u hiljadugodišnjoj povijesti BiH za ovu državu dali najviše. To nikada ne smijemo zaboraviti, već moramo cijeniti i na tim tekovinama onih kojih su ovu državu branili i odbranili i branit će opet ako bude trebalo, moramo graditi ovu zemlju. Učimo nove generacije kakav odnos moraju imati prema našoj jedinoj domovini – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća.   

Čestitke građanima uputio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović

- Tog 25. novembra potvrđen je državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine te se stoga ovom datumu mora posvetiti značajno veća pažnja u budućnosti – kazao je Imamović.

Premijerka BPK Aida Obuća ocijenila je  da bi sudbina BiH bila umnogome drugačija da nije bilo 25. novembra i zasjedanja ZAVNOBiH-a.

- Ti hrabri ljudi su znali na kojoj se pravoj strani historije nalaze a to su ponovili i u periodu 1992. – 1995. godine pogotovo u  herojskom gradu Goraždu. Svi oni u sebi nose neuništivost duha ovog grada i države BiH. Ovih dana svjedočimo novim težnjama da se poruši ono što su generacije gradile,  ali i to nećemo dopustiti – poručila je Obuća.

Gost svečane akademije, akademik prof.dr Suad Kurtćehajić u svom predavanju ukazao je na historijske činjenice vezane za kontinuitet bh. državnosti. Naglasio je da se  značaj ovog dana ogleda  u tome što su, kako je kazao,  narodi BiH prvi put bili u mogućnosti da slobodno odlučuju o svojoj sudbini.

- Želim ukazati i na značaj povelje Kulina bana kojom se nezavisnost bosanske države brani i od teza da je BiH bila Titova konstrukcija, dok je 25. novembar 1943 važan jer je time obnovljena njena državnost, a BiH je vjerovatno najstarija država u odnosu na naše susjede iako se u entitetu RS danas uči neka druga historija.  Situacija u BiH je danas prilično teška, imajući u vidu ono što radi Dodik koji je svojim pravnim ekspertima naložio da za to pronađu pravno utemeljenje. Oni bi to opravdali da nema Bošnjaka, jer je to pravo  na našoj strani – kazao je između ostalog Kurtćehajić.

Na svečanoj akademiji učenici osnovnih i srednjih škola prezentirali su  nagrađene radove o temi „Znanjem ćemo BiH graditi, a dobrotom čuvati. Dodjeljene su i nagrade za najbolje likovne radove „Najljepše građevine moje domovine“ a program je upotpunjen kompozicijama u izvedbi OMŠ Avdo Smailović.

Večeras će povodom Dana dana državnosti BiH biti održana i tribina "Bosanki izazovi danas" BZK Preporod na kojoj će govoriti dr. Emir Suljagić, dok će u velikoj sali Centra za kulturu biti odigrana pozorišna predstava Hadžera Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo. 

federalna.ba / Fena

Slovačka koronavirus Covid19 pandemija virus žrtve
0 03.12.2021 14:37
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Sarajevo
0 03.12.2021 14:31
FK Tuzla City Radnik Bijeljina PLBiH
0 03.12.2021 14:15
Franjevački muzej Livno BiH izložba
0 03.12.2021 14:09