videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Dan D za evropski put BiH ili novo razočarenje?

Evropska komisija ove srijede će objaviti dugo čekani Izvještaj o proširenju. Kako prenosi Reuters, Izvještaj će sadržavati preporuku za čak 10 zemalja, među kojima bi trebala biti i Bosna i Hercegovina. Naša zemlja je poznata po optimizmu, i ne samo u sportu. Tako je i ovaj put, kada - uprkos tome što nismo ispunili sve što je od nas Evropska unija tražila, nadamo se pozitivnom izvještaju. Uglavnom zahvaljujući geopolitičkim prilikama.

Dan D za evropski put Bosne i Hercegovine ili novo razočarenje? U odnosu na velika očekivanja, napredak manji. Opcije dvije, ali prvo provjera zadaće. Sabira se učinjeno, a oduzima propušteno. Za lidera optimizma EU put nema alternativu. Razgovori će biti nastavljeni.

“Izvješće koje očekujemo mislim da će biti pozitivno za Bosnu i Hercegovinu. Naravno, zbog ambijenta u EU ono se još dotjeruje. U narednih 15 dana očekujemo niz sastanaka partnera koji čine većinu kako bismo završili 14 uvjeta”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Dakle, lista duga, napredak na čekanju. Zakon o Sudovima Bosne i Hercegovine bio je zaustavna tačka iskoraka naše zemlje ka evropskim integracijama. Državna koalicija na listu postignuća upisala više od prethodnika - je li bilo dovoljno?

“Možemo reći da je državna koalicija napravila iskorak u odnosu na prethodnu. Međutim, to je daleko od onoga što nam je potrebno”, konstatirao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

“Nisam zadovoljan brzinom kojom ispunjavamo obaveze, ali su, ipak, neke stvari pomjerene s mrtve tačke. Iskreno se nadam da će izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju obaveza za početak pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju biti pozitivan”, izjavio je Nermin Nikšić, predsjenik SDP-a.

Optimistične najave za otvaranje pregovara s Bosnom i Hercegovinom do kraja godine, odgođene. Rokove se produžuje, ali ruka pomoći ostaje ispružena.

“Nema dilema, Evropska unija je ponudila ruku i konkretne projekte, fondove, procese koji za ovu zemlje znače puno. Imamo historijsku priliku”, poručio je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Nije prva - historijska, a koju smo propustili. Vrijeme je blokada u kojem vladajući iz RS-a od uslova ne uzmiču. Bez izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dogovora nema.

“Evropska komisija svaki svoj izvještaj pomalo redefiniše. To je dovoljno bošnjačkoj strani da se ponaša kao za švedskim stolom, pa može sve sem onoga što njihovo javno mijenje ne može da proguta”, komentrao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH (SNSD).     

Progutati knedlu i doći do kompromisa nije opcija za sve činioce državne koalicije. Iako posljednji sastanak nije iznjedrio dogovor, ranija postignuća mogla bi utjecati na pozitivnu ocjenu. Brzo formiranje vlasti na državnom nivou predstavlja važan faktor. No, na bh. političkom poligonu ništa nije crno-bijelo.

“Radi se o pozitivnim koracima koji su viđeni od januara ove godine s novim Vijećem ministara i parlamentarnom skupštinom gdje je određeni broj pitanja i zakona koji su dugo stajali na agendi i nisu se kretali”, navodi Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

“Izvještaj će biti jedna politička verzija 50 nijansi crno-sive. Nema svijetlih stvari, nema da se kaže ovo je dobra stvar i za ovo vam je petica, nego dvica-jedan plus, eventualno trojka”, ocjenjuje politički analitičar Sead Numanović.

Dakle, bitno je samo da je pozitivno, jer za visoku ocjenu ipak je trebalo mnogo više od napravljenog. Odgovornost je svakako na domaćem terenu, ali za napredak na EU putu potreban je i jedinstven stav zemalja članica. Promjene bi, eventualno, mogla donijeti geopolitička dešavanja - nerijetko presudna i na vagi teža od zasluga.

federalna.ba

Evropska komisija EU integracije
Evropska komisija
0 27.03.2024 18:33
Evropska komisija
0 22.03.2024 21:27
Evropska komisija Europska komisija
0 17.03.2024 21:14
Evropska komisija EU Evropsko vijeće
0 13.03.2024 19:32
Njemačka Budnestag Evropska komisija Bosna i Hercegovina
0 13.03.2024 10:14