Dalić: Igramo protiv najvećeg favorita, spremni smo
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Dalić: Igramo protiv najvećeg favorita, spremni smo

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić izjavio je danas u Dohi pred meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Brazila da njegova selekcija igra protiv najvećeg favorita i da je očekuje veoma teška utakmica. Hrvatska će treći put u svojoj istoriji igrati u četvrtfinalu SP, a u dosadašnja dva nastupa je slavila. "Vatreni" su u Francuskoj 1998. pobijedili Njemačku sa 3:0, dok su na posljednjem SP porazili Rusiju boljim izvođenjem jedanaesteraca. Dalić je ponovio kako je Brazil najmoćnija i najbolja momčad na ovom Svjetskom prvenstvu, ali i kako "Vatreni" imamu svoju priliku.

"Nije bilo puno vremena za pripremu, prebrzo dolaze utakmice, Sosa je trenirao, konkurisaće za utakmicu. Nećemo imati puno promjena. Ulaskom u četvrtfinale napravili smo veliki uspjeh. Igramo protiv najvećeg favorita, spremni smo, trudićemo se, čeka nas jako teška utakmica, a Brazil je favorit", izjavio je Dalić.

Pod Dalićevim vodstvom Hrvatska je na svjetskim prvenstvima odigrala 11 utakmica i upisala samo jedan poraz, od Francuske u finalu prije četiri godine. Upravo je finale sa "Trikolorima" Dalić uporedio sa sutrašnjim mečom. "Možda će ovo biti za nas najzahtjevnija utakmica, kao i finale sa Francuskom, najteži protivnik do sada. Došla je možda prerano, ali nekada te žrijeb pomazi, a nekada ne. Mislim da je Hrvatska jedina od malih zemalja koja je nakon uspjeha na jednom SP-u to ponovila i na drugom. To je sjajno, ali nećemo i ne želimo tu stati, probaćemo da pobijedimo", dodao je on. Još jednom je istako brazilsku snagu. "Brazil je najbolja, najbrža, najenergičnija ekipa na ovom prvenstvu sa puno više raznovrsnosti, opasnost dolazi sa svih strana. Moramo biti oprezni, koriste sve šablone. Ako se previše raširimo imaćemo problema. Rade visoki presing, moramo se dobro postaviti, ne smijemo ispadati iz bloka, moramo djelovati kao tim", rekao je Dalić.

Hrvatski strateg je naglasio kako nema većeg motiva od igranja protiv Brazila na svjetskom prvenstvu. "Ne treba veći motiv nego igrati četvrtfinale protiv Brazila. Momci su sigurno kao klinci sanjali o takvim utakmicama. Nemamo šta da izgubimo, moramo se suprotstaviti kako najbolje znamo. Hrvatska je napravila sjajan uspjeh, ali želimo i više. Bilo bi bolje da je Brazil protivnik u finalu."

Dalić je također morao da odgovara na pitanja šta misli o brazilskom plesu nakon postignutog gola. "Oni imaju svoj način proslave i zabave. Pokazuju svoju narav i karakter, to je njihovo pravo. Ne bih volio da moja ekipa tako slavi, ali to je karakter, takvi su i to je lijepo." Naglasio je kako je teško upoređivati ovu ekipu sa onom iz Rusije jer je 18 novih igrača u sastavu. "Ovo je nova reprezentacija sa 18 igrača, to se ne može upoređivati. Tadašnja generacija je igrala 10 godina zajedno, imali su uspona i padova, a kulminacija je bila Rusija. Ovo je nova gerencija, ovo što smo ostvarili je sjajno."

Dalić je istakao kako će pokušati zaustaviti Neymara na način na koji su "Vatreni" zaustavili Messija prije četiri godine. "To su možda i slične utakmice, jedino je protiv Argentine bila u grupi, a ovo je na ispadanje. Sličan recept moramo da primjenimo, da suzimo prostor Neymaru, ali on ima veću podršku saigrača nego što je imao Messi prije četiri godine."

Dalić i njegov stručni štab analizirali su igru peterostrukih svjetskih prvaka, dodavši kako je Srbija igrala dobro sat vremena. "Gledali smo tu utakmicu, Srbija je igrala odlično sat vremena i dobro parirala, dobro se otvarala. Upala je u zamku i postala nervozna kad su došle situacije koje im nisu išle u korist. Nakon gola Brazila, Srbija je pala i ušla u njihov ritam. Ne smijemo da upadnemo u nervozu, moramo biti disciplinovani, vratiti se u formaciju i naš blok, čuvati loptu," poručio je Dalić.

federalna.ba/Beta

Zlatko Dalić Hrvatska Brazil
Hrvatska Goran Perkovac
0 01.02.2023 18:02
Denis Bećirović Ivan Sabolić Hrvatska Bosna i Hercegovina ambasador
0 27.01.2023 17:24
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42
Brazil Yanomami izgladnjeli pripadnici
0 24.01.2023 08:23