videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Da se stane u kraj s kovertama i ukrasnim kesama u porodilištu

Udruženje Baby Steps provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH. U Mostaru su organizirali druženje s porodiljama, kako bi na terenu doznali informacije o stanju u porodilištima, ali i problemu korupcije koja je, rekli bismo, dio bosanskohercegovačkog folklora.

No, kako bi se eliminirao ovaj evidentan problem, potreban je sistemski pristup. Je li to uopće moguće? U Udruženju Baby Steps kažu da jeste, ali je potrebno raditi i na edukaciji pacijenata, odnosno rodilja, ali i medicinskog osoblja, kao i na uspostvljanju mehanizama prevencije i sankcioniranja koruptivnih radnji. Uskoro će mostarski roditelji imati mogućnost i elektronskim putem prijaviti korupciju, ali i ocijeniti uvjete i odnose u dva rodilišta.

„Moći će da daju povratnu informaciju kako im je bilo na porodu u smislu ocjene neke osnovne usluge i kvalitete, a s druge strane i samu korupciju i da prijave eventualno kršenje svojih prava. Te prijave će biti adresirane dalje u skladu s procedurama“, objašnjava Amila Tatarević, predsjednica Udruženja Baby Steps.

Selma Žigić koordinatorica je projekta za Mostar: „Porodiljama je drago da imaju priliku da ispričaju svoju priči. Neke to žele da urade javno, nemaju problem s tim, neke to ne žele, ali jako je bitno da se čuje, da se zna i da se stane u kraj, žargonski da kažem, s tim kovertama u porodilištu, ukrasnim kesama i tako dalje“.

Nažalost, koverte s novcem i darovi u ukrasnim vrećicama dio su ovdašnjeg folklora. Istraživanja govore da je svaka druga rodilja dala neki oblik dara medicinskom osoblju zarad sigurnijeg poroda ili, pak, nagrade zbog sretnog trenutka rođenja djeteta.

„Kad ste dobije dijete, počaste se svi - ili se da doktoru koverta ili neko počasti sestre. To jeste zaostavština još od prošlih vremena kad se to nije smatralo korupcijom nego da se počasti doktor. Međutim, pravo civilizirano društvo počiva na sustavu i na zakonima i onda niko o tome ne treba ni razmišljati“, ističe Marin Bago, član Mreže Naše društvo.

Bago ističe kako je vijeće pacijenata mehanizam kojim bi se moglo tome stati u kraj. Nažalost, ono u mnogim sredinama nije zaživjelo. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar kažu kako nisu imali niti jedan prigovor rodilja o koruptivnim radnjama. Na Klinici je instalirano sanduče u koje rodilja može putem obrasca pohvaliti, ali i prijaviti sve nepravilnosti, pa i primanje dara, koje je, kažu u SKB-u Mostar, regulirano i internim aktima.

„Naročito ne uvjetovati pružanje usluge. Znači, obavijest je tu, imamo plakat, to su sve načini prijavljivanja evetualne korupcije i iznuđivanja. Kroz ovo vrijeme - evo da zaokružim - ja zaista nisam primila niti jedne zvanične prijave niti prigovora, odnosno niti Ured za kvalitetu“, kategorična je prof. dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

Ipak, istraživanja Udruženja Baby Steps pokazuju da je u brojnim rodilištima u našoj zemlji novac samoinicijativno nuđen od rodilja ili njihovih obitelji, ali također i izravno ili neizravno tražen od medicinskog osoblja. Važno je napomenuti da obje strane time krše zakon

„Nekad meni i se poznanici i rodbina obrati - netko njihov je u rađaonici, jaki su trudovi, to dugo traje – i pita komu trebaju dati novac da se carski rez napravi. U tom smislu, ja bih ga spustila na razinu kupovine na tržnici, kupujete mačka u vreći. Carski rez je najopasniji način porođaja za ženu“, upozorava Tomić

Novac se nudi zbog eventualnog humanijeg pristupa rodilji - pokazuju istraživanja Baby Stepsa, koji su, sukladno provedenoj anketi, došli do brojke od više od 2 milijuna maraka koliko je za takozvano „čašćenje“ dato medicinskom osoblju u bolnicama diljem naše zemlje.

federalna.ba

mito mito i korupcija korupcija porodilište rodilište