Da li će najveće utočište divljih životinja na Aljasci biti naftno polje?
(Izvor: Ilustracija)

Da li će najveće utočište divljih životinja na Aljasci biti naftno polje?

Kao jedan od posljednjih udara na američku divljinu, administracija Donalda Trumpa pokušala je da licitira dijelove arktičkog Nacionalnog utočišta za divlje životinje.

Samo nekoliko dana prije kraja mandata odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegova administracija je dozvolila da se nastavi bušenje nafte na oko pet odsto prostora Nacionalnog utočišta za divlje životinje na Arktiku (ANVR), inače najvećeg zaštićenog prirodnog područja SAD-a.

Prodaja ovih divljih prostora na Aljasci jedna je od najvećih ekoloških bitaka za koju su podnesene mnogobrojne tužbe različitih udruženja. U ravnici na sjevernoj obali Aljaske žive polarni medvjedi, stada sobova, vukovi, kao i neke od autohtonih zaštićenih vrsta.

Neki od proračuna naftne industrije ukazuju da tlo ispod ravnice sadrži milijarde barela nafte. Prodaja prava na bušenje vrhunac je jedne od najvažnijih ekoloških bitaka u zemlji.

Program bušenja nafte obuhvata prostor od oko 70.000 kvadratnih metara dužine Arktičkog okeana, izuzetno važne lokacije za mnoge vrste, naročito polarne medvjede.

Inače u zimskim mjesecima skotne medvjedice grade brloge u snijegu u kojima rađaju mladunčad, ali kako temperature rastu i morski led postaje sve tanji, one su počele da grade svoje brloge u zemlji.

Klimatski stručnjaci kažu da ne bi trebalo da bude novog vađenja nafte i gasa. Čak i ako bi ljudi danas prestali da koriste fosilna goriva, planeta bi nastavila da se zagrijava.

Aktivisti upozoravaju da će naftne bušotine na području nacionalnog utočišta na Aljsci uticati na reprodukciju, opstanak i razmnožavanje mnogih životinskih vrsta koje naseljavaju ove prostore.

Eksploatacija nafte takođe je dovela do najštetnijeg izlivanja nafte u istoriji, kada je tanker "Ekon Valdez" izbacio u vodu milione barela na južnoj obali Aljaske 1989. godine.

Ipak, mnogi politički predstavnici Aljaske vjeruju da bi ovo istraživanje moglo dovesti do još jednog velikog nalazišta nafte, poput onog u zalivu Prudo, zapadno od Nacionalnog utočišta divljih vrsta. "Prudo zaliv bio je najveće naftno polje ikad otkriveno u Sjevernoj Americi. Od tada imamo više od 1.500 kvadratnih kilometara nafte i gasa na aljaškom Arktiku, ali  je ANVR je van granica", rekao je Adam Colton, izvršni direktor Lige divljine Aljaske.

federalna.ba/The Guardian

Aljaska Donald Trump nafta
Venezuela Kina nafta
0 22.01.2021 11:07
Donald Trump hoteli prihodi
0 22.01.2021 10:49
Joe Biden inauguracija Donald Trump gledanost
0 22.01.2021 10:00
SAD Joe Biden Joseph Biden berza New York Donald Trump
0 20.01.2021 22:07
Donald Trump SAD Amerika izbori Joe Biden radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
0 20.01.2021 15:50
Donald Trump odlazak
0 20.01.2021 15:49