Cvijanović: Poštivanje Daytonskog sporazuma jedini realan put za stabilnost BiH

Cvijanović: Poštivanje Daytonskog sporazuma jedini realan put za stabilnost BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, nakon Schmidtovog izvještaja o situaciji u Bosni i Hercegovini, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a zahvalivši se za podršku suverenitetu BiH koju pruža veliki broj država članica.

Cvijanović je istaknula tri tačke u svom obraćanju.

Prva tačka odnosi se na poštivanje Daytonskog sporazuma koji je, po mišljenju Cvijanović, jedini realan put za stabilnost BiH.

- Ustav BiH je pažljivo dizajniran i uspostavio je sistem u kojem jedna grupa ne može doći pod vlast drugih dviju grupa - kazala je Cvijanović.

Druga tačka, ističe, predstavlja da je Republika Srpska, na osnovu Daytonskog sporazuma, pristala na visoko decentraliziranu državu.

- Treća tačka je da je BiH postala više centralizirana zbog intervencija međunarodne zajednice - kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Cvijanović je također istaknula važnost podrške Vijeća sigurnosti UN-a te naglasila da je situacija u zemlji stabilna, uprkos nekim izjavama koje se čuju.

Ona je dodala kako je glavna prijetnja kršenje Daytonskog sporazuma, a ne političke izjave.

Kazala je da je to ugrozilo vladavinu prava, a krivični zakoni su postali ruglo pravne države.

- Uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt mi je prijetio da će mi pokazati odgovor koji mi se neće svidjeti ako se usudim dovesti u pitanje njegov legitimitet. Ovaj arogantni i odbacujući stav nikome ne koristi i potkopava demokratski izabrane zvaničnike što podriva demokratske procese u BiH - kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, izrazila je kritiku na potez visokog predstavnika i ponovo ukazala na dvije opasne prijetnje koje ugrožavaju ustavnost, stabilnost i suverenitet zemlje.

Prva prijetnja je nezakonita transformacija visokog predstavnika u autokrata, koja dovodi do proširenja despotskih ovlasti koje nisu podložne ograničenju i nadzoru.

- Druga prijetnja ustavnosti dolazi iz same institucije koja je obećala da će je braniti. Ured visokog predstavnika (OHR) i određene međunarodne sile se miješaju u pravosuđe, a tri strana suca koji ne govore lokalne jezike i ne poznaju detalje pravnog sistema države, također narušavaju demokratske procese u zemlji - kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća se također kritički osvrnula na odluku specijalnog predstavnika o državnoj imovini, te pozvala na poštivanje Daytonskog sporazuma i vladavinu prava u skladu s demokratskim načelima, a ne pod utjecajem međunarodnih aktera.

Cvijanović je naglasila kako RS ima službenu politiku koja se zalaže za suverenitet i mir BiH te Daytonski sporazum, ali ne prihvaća odluke diktatorskih visokih predstavnika i međunarodnih utjecaja.

Izrazila je nezadovoljstvo i kritiku prema visokom predstavniku za njegov "kolonijalni stil" te pozvala na poštivanje demokratskih procesa u zemlji, uz naglašavanje da on nema pravo vladati BiH odlukama bez saglasnosti institucija BiH.

- Poštovane članice, ako pročitate izvještaj visokog predstavnika za ovu zemlju, vidjet ćete da se on ponaša izuzetno kolonijalno, kao da se mještani, kojima on vlada, ne ponašaju civilizirano i da ne žele da slušaju svog benevolentnog vladara - zaključila je Cvijanović, navodeći da izvještaj RS naglašava da RS poštuje suverenitet države BiH u okviru Daytonskog sporazuma.

federalna.ba/Fena

Željka Cvijanović
Christian Schmidt Željka Cvijanović
0 18.09.2023 18:01
Katalin Novak Željka Cvijanović Mađarska
0 14.09.2023 19:24
Željka Cvijanović Mađarska Budimpešta
0 14.09.2023 17:12
Željka Cvijanović Maroko zemljotres
0 09.09.2023 12:18