Cvijanović o Bećirovićevom pozivu EUFOR-u: Problemi u BiH političke, ne sigurnosne prirode

Cvijanović o Bećirovićevom pozivu EUFOR-u: Problemi u BiH političke, ne sigurnosne prirode

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s komandantom EUFOR-a u našoj zemlji, generalmajorom Helmutom Habermayerom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Bećirović je poručio da je potrebno povećati broj vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini zbog opasne antidejtonske politike Milorada Dodika.

Generalmajor Habermayer je izjavio da je EUFOR pouzdan partner svih bh. građana. Dao je podršku institucijama Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja, uz poruku da EUFOR pažljivo prati sigurnosnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na poziv člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH reagirala je predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

Kazala je da je to jeftin pokušaj privlačenja međunarodne pažnje na Bosnu i Hercegovinu. Poručila je da sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini nije ugrožena i da nema nikakve potrebe za povećavanjem broja pripadnika EUFOR-a.

Izazovi u BiH su isključivo političke, a ne sigurnosne prirode i oni se trebaju rješavati dijalogom, kao i u svim demokratskim zemljama, rekla je Cvijanović.

U međuvremenu, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez je rekao da je sa komandantom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju. Oni su već tamo, kazao je Helez.

federalna.ba

Denis Bećirović Željka Cvijanović Zukan Helez EUFOR
Dnevnik D Zukan Helez
0 28.09.2023 20:51
Hendrik Gerrit Cornelis van den Dool Denis Bećirović
0 27.09.2023 17:45