Cvijanović na UN-ovoj konferenciji kritikovala protivnike hidroenergetskih projekata u RS-u

Cvijanović na UN-ovoj konferenciji kritikovala protivnike hidroenergetskih projekata u RS-u

U New Yorku je počela UN-ova konferencija o vodi, prva od 1977. godine. Hiljade delegata prisustvuju trodnevnom skupu. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je, otvarajući skup, naveo da se voda, koja je krvotok čovječanstva, troši neodrživom upotrebom, zagađenjem i nesputanim globalnim zagrijavanjem. U radu konferencije prisustvuje i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Kada je riječ o našoj državi, ističe da hidroenergetika predstavlja ogromnu razvojnu šansu, te jednu od strateških i još nedovoljno iskorištenih privrednih grana.

Na UN-ovoj konferenciji je kritikovala one koji se protive hidroenergetskim projektima u RS-u.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kratkovidni politički interesi ponekad imaju presedan nad osnovnom ekonomskom logikom. Zato su mnogi važni hidroelektrični projekti koje mi u RS-u namjeravamo provesti zajedno sa Srbijom predmet besmislenih opstrukcija i blokiranja određenih političkih aktera. Međutim, to neće zaustaviti našu odlučnost da koristimo hidrološke potencijale, koji nude odlične razvojne prilike i tržišne prednosti, zarad općeg dobra u njegovom maksimalnom obimu”, kazala je Cvijanović.

federalna.ba

Željka Cvijanović