Cvijanović i Fajon o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU

Cvijanović i Fajon o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Ovom prilikom, Cvijanović je izrazila zahvalnost za podršku Slovenije na evropskom putu BiH, kao i na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo u EU.

Ona je istakla da je otvaranje pregovora dodatno ohrabrenje i podsticaj za osnaživanje dijaloga i dogovora svih relevantnih institucija u BiH i domaćih političkih aktera, s ciljem nastavka provođenja reformskih procesa. 

Ministrica Fajon je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo pomakom koji je BiH napravila otvorivši pregovore sa EU te kazala da je to pozitivna poruka i podstrek za zajednički rad na ispunjavanju uslova i prioriteta na reformskom putu BiH.

Kako je istakla, to je važan moment za BiH, ali i za EU.

Fajon je ovom prilikom ponovila podršku Republike Slovenije reformskim i integracionim procesima u BiH, kao i spremnost za pružanje tehničke pomoći na ovom putu.

Sagovornice su tokom sastanka razgovarale i o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU, kao i o bilateralnim odnosima BiH i EU, za koje je ocijenjeno da su prijateljski i bez otvorenih pitanja, sa mogućnostima za njihovo dalje unapređenje, saopćeno je iz Kabineta Željke Cvijanović.

federalna.ba/Fena

Željka Cvijanović Tanja Fajon
Oliver Varhely Tanja Fajon
0 24.05.2024 12:51
genocid u Srebrenici Generalna skupština UN-a rezolucija o Srebrenici Željka Cvijanović Milorad Dodik
0 10.05.2024 20:51
Tanja Fajon Bliski istok posjeta
0 03.05.2024 12:57
Željka Cvijanović Udruženja žrtava
0 02.05.2024 10:22