Cvijanović: BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava

Cvijanović: BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da su mir i ljubav temeljne poruke Božića, ali i univerzalne i neprolazne vrijednosti na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizacija u cjelini.

- Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazuma, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas - istakla je Cvijenović koja je večeras u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu upriličila tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića kojem su prisustvovali predstavnici društvenog, privrednog, kulturnog i političkog miljea BiH.

Naglasila je da ne postoji veća dužnost, individualna i kolektivna, svjetovna i vjerska, od očuvanja mira u međunarodnim i međuljudskim odnosima.

- Utoliko je neophodno da i mi u BiH razgovaramo i vodimo dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu. Da jedni druge uvažavamo, poštujemo različitost identiteta i interesa, tražeći one zajedničke na osnovu kojih ćemo graditi bolju i uspješniju budućnost – istakla je Cvijanović u obraćanju zvanicama.

Dodala je da su neophodni mir i stabilnost, kao i uređeniji odnosi na nivou BiH, te da je neophodno da, umjesto međunarodnog  intervencionizma, domaće institucije na svim nivoima vlasti preuzmu punu odgovornost za procese u BiH.

- Nismo protiv ustavne BiH, kakvu je predvidio Dejtonski mirovni sporazum. Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Zbog toga mislimo da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge. Ne želimo da živimo u zemlji blokada i opstrukcija već u zemlji u kojoj će svaki narod i svaki entitet moći iskazati svoj puni kapacitet i svoju sposobnost da napreduje, jer niko nema pravo da blokira ekonomski razvoj, energetsku stabilnost i nova radna mjesta - dodala je Cvijanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Željka Cvijanović
poplave poplava Doboj Milorad Dodik Željka Cvijanović
0 06.06.2024 19:46
genocid u Srebrenici Generalna skupština UN-a rezolucija o Srebrenici Željka Cvijanović Milorad Dodik
0 10.05.2024 20:51
Željka Cvijanović Udruženja žrtava
0 02.05.2024 10:22