Razgovarala: Amra Ličina

Ćutahija za FR: U Bosni i Hercegovini sve značajnije reforme i dalje su na čekanju

Evropska komisija u oktobru ove godine uslovno je preporučila kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, uprkos negativnom izvještaju da nije postignut napredak u ključnim područjima.

Preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uslova, od kojih je reforma pravosuđa u vrhu prioriteta. Tada je evropski komesar za proširenje Oliver Varhely poručio da bez obzira na ovo, Bruxelles ne odustaje ni od jednog od 14 prioriteta koje je Evropska unija dala Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

O eventualnom kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, te o njenom integracijskom putu u Evropsku uniju za Radio Federacije govorio je Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH.

 

Gdje je Bosna i Hercegovina kada je u pitanju integracijski put naše zemlje u Evropsku uniju?

„Bosna i Hercegovina je prije tri i po godine dobila 14 ključnih prioriteta koje mora ispunjavati kako bi napredovala na EU putu. Međutim, vidjeli smo da je zadnji mandat bio totalno neplodan. U suštini uradili su nekoliko tehničkih stvari, dok su sve značajnije reforme i dalje na čekanju. Evropska unija otprilike pokušava to promijeniti, evo preporukom Bosne i Hercegovine za kandidatski status koji smo dobili nedavno, o čemu će Vijeće EU odlučivati za 15-ak dana. Međutim, imamo te uslove ili očekivanja i vidjet ćemo šta će uraditi Bosna i Hercegovina i njene institucije.“

Evropska komisija je uslovno preporučila kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, o kojem je, prije dva dana, komesar za proširenje Oliver Varhelyi optimistično govorio. Znamo da su otpor pružile Francuska i Nizozemska. Smatrate li da je moguće da u narednom periodu naša država dobije kandidatski status?

„Mislim da su jako velike šanse da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status i to je neka politička, odnosno geopolitička odluka Evropske unije. Jeste, nekako je kružilo po određenim krugovima da Francuska i Nizozemska prave određeni otpor, međutim, mislim da je to prevaziđeno i mislim da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status. Ali treba naglasiti da taj kandidatski status ovoj državi ne znači puno, zato što, kad dobijemo kandidatski status, nama se neće otvoriti nikakvi novi fondovi. To je u suštini samo jedan korak ka članstvu – tehnički korak. Prava promjena će biti tek kada otvorimo pregovore, a ja ne vidim da će se to brzo desiti.

Zbog čega ne vidite da bi se to moglo brzo desiti, a tiče se otvaranja pregovora?

„Kada je Bosna i Hercegovina dobila mišljenje nakon apliciranja za članstvo u EU, pa kada smo dobili onih 14 ključnih prioriteta navedeno je bilo da Evropska komisija treba cijeniti napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta pri otvaranju pregovora s njom. Vidjeli smo kada je Evropska komisija preporučila kandidatski status Bosni i Hercegovini, komesar Varhelji je naglasio da 14 prioriteta ostaju uslovi i da se oni svi moraju ispuniti kako bi Bosna i Hercegovina otvorila pregovore. A pošto tih 14 prioriteta sadrži sve stvari koje nisu uredu u ovoj državi, uključujući i Izborni zakon i pravosuđe, te ekonomske uslove, ja ne vidim da u Bosni i Hercegovini sad-zasad ne postoji konsenzus za rješavanje tih pitanja prosto zbog toga zato što u Bosni i Hercegovini imamo tri politička bloka koja imaju dijametralno suprotne političke ciljeve, stavove i programsku orijentaciju.“  

Šta nakon eventualnog kandidatskog statusa?

„Ako u Bosni i Hercegovini bude postojala ova neka letargija koja je postojala do sada, a vidjeli smo da sve promjene koje smo napravili i koje su naše institucije napravile, kao i naši politički predstavnici, uvijek skoro bez izuzetka su bili na inicijativu Evropske unije. Kada oni promijene pristup prema Bosni i Hercegovini, kada zvaničnici EU, pojedinih ambasada ili međunarodne zajednice naprave neku medijaciju razgovora, onda se napravi neki pomak. Inicijative su rijetko dolazile od naših institucija. Ako EU Bosni i Hercegovini da kandidatski status i bude očekivala da mi sami od sebe pravimo neke promjene posebno ove značajne, mislim da Bosna i Hercegovina neće imati tako svijetlu budućnost. Mislim da je bitno da i EU u svom proširenju promijeni dinamiku procesa jer vidimo da postoji zamor u samoj Evropskoj uniji od proširenja. Taj zamor prisutan je i u zemljama koje su u procesu proširenja. To nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini, to je slučaj u svim zemljama koje su u procesu proširenja, posebno kada je u pitanju naša regija. “ 

 

 

 

 

 

Haris Ćutahija Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23
Federalni radio sport
0 13.04.2024 19:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 13.04.2024 16:47
sport Federalni radio
0 12.04.2024 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.04.2024 22:42
sport Federalni radio
0 12.04.2024 18:02