Ćutahija: Prestanak kontakta sa američkim i britanskim diplomatama odraz frustracije i nemoći

Ćutahija: Prestanak kontakta sa američkim i britanskim diplomatama odraz frustracije i nemoći

Prestanak kontakta sa američkim i britanskim diplomatama koji je inicirao predsjednik RS Milorad Dodik i o čemu je odlučeno na sastanku koalicionih partnera u Republici Srpskoj odraz je frustracije i nemoći, ocijenio je direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija.

- Nakon čudne posjete predstavnika Narodne skupštine ruskoj Dumi, usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS koje ovaj entitet udaljavaju od zapadnih vrijednosti, te nedavnih najava daljeg udaljavanja, nameće se zaključak da Republika Srpska i njeni predstavnici imaju političku viziju koja je dijametralno suprotna službenoj politici Bosne i Hercegovine i opredijeljenosti za članstvo u Evropskoj uniji - kaže Ćutahija.

Po njegovim riječima, prestanak kontakta sa američkim i britanskim diplomatama samo će dalje voditi Republiku Srpsku u izolaciju i rezultirati izostankom novih investicija, što će na kraju osjetiti i narod.

- Ova odluka, ukoliko se implementira, neće značajno uticati na vanjsku politiku BiH, jer je „strancima“ jasno ko stoji iza ovoga i neće dopustiti da cijela država ispašta zbog toga - zaključio je Ćutahija.

federalna.ba/Fena

Haris Ćutahija Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH Milorad Dodik Vanjskopolitička inicijativa BiH