Ćudić: Dodik je sigurnosna opasnost za BiH i Evropu, rješenje je politički ga neutralizirati

Ćudić: Dodik je sigurnosna opasnost za BiH i Evropu, rješenje je politički ga neutralizirati

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić pozvala je danas na političku neutralizaciju predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Kako je navela svjetonazor Dodika koji je pokazao u pismu predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu, BiH je već iskusila na unutrašnjopolitičkom planu, naglašavajući da je rasizam, šovinizam i ekstremni konzervativizam koji guši sve slobode bila njegova nit vodilja u političkom djelovanju.

- Bosnu i Hercegovinu je tim postupanjem doveo na rub sukoba, a bh. entitet Republiku Srpsku u izolaciju. Dodik se potrudio da se na RS gleda kao na jedno od najmračnijih mjesta u Evropi. Negiranje i relativiziranje ratnih zločina, uključujući i genocid, postala je norma političkog establišmenta u Republici Srpskoj - kazala je Ćudić u saopćenju.

Naglašava da su tu i stalne uvrede na račun cijelih naroda, pogotovo Bošnjaka, te pokušaji uništenja Bosne i Hercegovine, a pogotovo njenog multietničkog i multikonfesionalnog karaktera.

- U Republici Srpskoj zabranjeno je službeno korištenje naziva bosanski jezik, a javne ustanove su klerikalizirane do te mjere da svaka od njih ima krsnu slavu. Također, historijskim revizionizmom rehabilitiran je fašistički četnički pokret Draže Mihailovića - podvukla je Ćudić.

Sve to, kaže, odvijalo se pred očima međunarodne zajednice, a odgovor brojnih njenih zvaničnika bio je da je to njegova retorika u cilju održanja političke moći.

U pismu Viktoru Orbanu, Milorad Dodik se otvoreno zalaže za uređenje Evropske unije na istim vrijednostima koje je učinio mainstreamom u Republici Srpskoj: islamofobija, radikalni patrijarhat, putinofilija i hrišćanski fundamentalizam, smatra Ćudić.

Izrazila je uvjerenje da je Dodikovo  pismo kap koja će preliti čašu za predstavnike međunarodne zajednice iz liberalnih demokratija jer je, dodaje, jasno da Dodik svoje vrijednosti ne planira zadržati samo za unutrašnju upotrebu, već se planira  uvezivati s retrogradnim snagama unutar EU kako bi ih osnažio.

- Republika Srpska pod Dodikovom vlašću trenutno je najotvoreniji prostor u Evropi za najveće političko i ideološko mračnjaštvo i nema sumnje da je on kao neprikosnoveni autoritet u tom entitetu vrlo značajan oslonac ekstremnim evropskim desničarima koji su još uvijek u manjini. Taj oslonac se mora ukloniti, a RS kulturno, ideološki i politički dekontaminirati što je jedino moguće političkom neutralizacijom Dodika - stava je Ćudić.

Ćudić u saopćenju još navodi da je Dodike sigurnosna opasnost za BiH i Evropu na šta su, podsjeća, iz Naše stranke već više puta upozoravali, a nakon njegovog pisma Orbanu potrudit će se da to shvate i oni koji su imali sumnje u to ko je Dodik, pa ga čak smatrali kredibilnim partnerom za pregovore o budućnosti BiH.

federalna.ba/Fena

Sabina Ćudić Milorad Dodik
Oliver Varhely Bakir Izetbegović Dragan Čović Milorad Dodik
0 05.07.2022 19:02
Milorad Dodik Željka Cvijanović Jelena Trivić Mirko Šarović izbori
0 01.07.2022 21:16
Milorad Dodik Željka Cvijanović izbori
0 01.07.2022 16:45
Milorad Dodik Željka Cvijanović Velika Britanija
0 30.06.2022 21:54