videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Crveni križ ZDK-a, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

U saradnji s partnerima Crvenim križem Zeničko-dobojskog kantona i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica predstavio je Smjernice te upriličio potpisivanje Izjave o partnerstvu s ciljem povećanja sigurnosti djece u školama kroz niz programskih aktivnosti.

Partneri projekta uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a kreirali su „Godišnji program rada sekcije prve pomoći“, čiji je cilj nastavniku- voditelju ove vannastavne aktivnosti olakšati rad. Pored aktivnosti u školama, kreirana je i online platforma za edukaciju iz prve pomoći kojoj mogu pristupiti svi.

„Osim teoretskog dijela prikazani su detaljni videomaterijali kako pružiti prvu pomoć u nizu različitih sitacija, a namijenjena je prvenstveno nastavnicima i drugom osoblju u školama i odgajateljima u predškolskim ustavnovama“, objašnjava doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu pri INZ-u.

Svjesni ranjivosti najmlađe populacije podložne sajber, vršnjačkom i porodičnom nasilju, Uprava policije MUP-a ZDK-a nastavila je dugogodisnju saradnju s INZ-om.

"Policija se treba na neki način približiti toj djeci, da je osjećaju kao nekoga ko će im pružiti sigurnost, partnera kome se mogu slobodno obratiti i nekoga ko će im pomoći da riješe neki problem koji imaju“, istakao je policijski komesar ZDK-a Rusmir Šišić.

Pandemijske godine donijele su i veću zainteresovanost za edukaciju iz prve pomoći, a o njenoj uspješnosti i važnosti najbolje govore primjeri iz prakse.

„Već je bio niz primjera na lokalnom nivou gdje su djeca koja su prošla naše edukacije iz prve pomoći spriječila određene povrede svojim ponašanjem i pomogla svojim prijateljima koji su došli do određene povrede“, navodi predsjednik Crvenog križa ZDK-a i FBiH Marko Sinanović.

„Bilo je i tuča, bilo je i djece s hroničnim oboljenjima i pokazalo se da su se uvijek našla tu djeca, učenici koji su pohađali prvu pomoć tako da su se snašli. Čak su iz bolnice dolazili glasovi da su spasili to dijete“, dodaje Amila Spahić, voditeljica Sekcije prve pomoći u Osnovnoj školi Skender Kulenović.

Povezivanje zdravstvenog, obrazovnog, humanitarnog i sigurnosnog aspekta ojačat će pozitivne vrijednosti u društvu, ali i pospještiti zdravlje i sigurnost djece.

federalna.ba

Crveni križ Federacije BiH Crveni križ ZDK Crveni krst Crveni križ djeca INZ
Orašje Crveni križ volonteri
0 05.12.2022 16:49
RSV virus djeca Njemačka
0 02.12.2022 07:49
UKC Tuzla djeca hospitalizacija
0 28.11.2022 19:16
djeca igrališta Sigurnost
0 23.11.2022 19:16
Dominikanska Republika Haiti protjerivanje djeca
0 22.11.2022 09:23