videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Crveni križ migrantima koji poste u Lipi omogućio podjelu hrane za sehur i iftar

Stotine migranata u Unsko-sanskom kantonu ramazan su dočekali daleko od svojih domova. Pored redovna tri obroka koja su migranti dobijali u Prihvatnom centru Lipa, Crveni križ je, u saradnji sa ostalim organizacijama, migrantima  koji poste omogućio podjelu hrane za sehur i iftar. Iako situacija u Lipi nije idealna, migranti kažu da su sretni, jer je ramazan mjesec pun blagoslova.

Dok muslimani širom svijeta sveti mjesec provode u krugu porodice, migranti u Lipi o iftaru u toplom domu mogu samo maštati. Međutim, iako skromno, kažu da se sve organizacije trude da im priušte sve što im je potrebno.

„Uzmemo hranu iz kantine i iftarimo zajedno sa prijateljima u našim šatorima, a poslije toga idemo u džamiju da obavimo molitvu“, kazao je Abid Ali, migrant iz Pakistana.

Pored egzistencijalnih potreba, od jednake je važnosti zadovoljiti i duhovne. Crveni križ, u saradnji sa ostalim organizacijama, nizom aktivnosti migrantima želi pokazati da nisu sami, pogotovo u ovom mjesecu kada im zajedništvo nedostaje više nego inače.

„U narednom periodu planiramo zajedno sa donatorima IPSIOM izgraditi i vanjske tuševe i igralište za odbojku, tako da će situacija u kampu Lipa biti još bolja“, ističe Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća

Sulejman je migrant iz Bangladeša: „Svi ljudi ovdje su veoma susretljivi, sve osoblje je stvarno dobro prema nama, dobri su ljudi“.

I Služba za poslove sa strancima, u čijoj je nadležnosti Prihvatni centar Lipa, konstantno radi na poboljšavanju životnih uslova u ovom centru.

„Uspostavili smo jedan dio uz donaciju UNHCR-a, postavili smo velike TV skrinove, da se migrantima mogu pružati određene informacije tokom boravka u tom dijelu kampa, u smislu informisanja o procesu traženja azila u BiH, ali i podizanja svijesti o drugim stvarima“, navodi Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Migrantima u Lipi se svakodnevno prezentuje i mogućnost dobrovoljnog povratka u svoje matične zemlje u sklopu zajedničkog projekta Službe za poslove sa strancima i IOM-a. Od 2018.  godine do danas oko 1.200 migranata se zahvaljujući ovom projektu vratilo svojim kućama.

federalna.ba

migranti Lipa Ramazan
migranti Tuzlanski kanton TK
0 08.05.2021 19:38
Goražde BiH migranti
0 08.05.2021 12:48
San Diego migranti nesreća
0 03.05.2021 08:52
Libija Afrika migranti
0 02.05.2021 17:05