Crveni križ Italije donirao vozila za Društvo Crveni križ BiH, za bolje usluge prema migrantima

Crveni križ Italije donirao vozila za Društvo Crveni križ BiH, za bolje usluge prema migrantima

Crveni križ Italije donirao je tri terenska vozila za Društvo Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine, a olakšat će rad mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima.

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza naglasio je u izjavi za novinare da je ta donacija dio projekta koji nosi naziv BRAT (Balkan Route Welcoming Transit). Radi se o trogodišnjem projektu, koji je počeo u julu 2022. godine.

- Želimo da se tim projektom poveća nivo usluga pomoći migrantima, poboljšaju zdravstveni i psihisocijalni uslovi te poboljša percepcija lokalnog stanovništva prema migrantima - naglasio je.

Ambasador Di Ruzza kaže da je vrijednost projekta 3,9 miliona eura. Najvećim dijelom finansijer je Agencija za razvoj Italije, a uključeni su i neki od najvažnijih predstavnika civilnog društva Italije. Donaciju je okarakterizirao kao još jedan od dokaza konkretnosti prijateljstva između dvije zemlje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić zahvalan je za donacije koje Italija upućuje prema Bosni i Hercegovini, a za današnju donaciju kaže da će koristiti na područjima gdje je to najpotrebnije.

- Zahvaljujem ambasadoru Italije koji je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i u svakom momentu gleda kako, gdje i na koji način da pomogne Bosni i Hercegovini - naglasio je u izjavi novinarima.

Generalni sekretar Društva Crvenog krst/križa BiH Namik Hodžić naglašava da će tri terenska vozila biti u funkciji tri mobilna tima na području Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

- Olakšat će rad naših mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima. To je prije svega logističku pomoć, psihosocijalno podršku i sve što je potrebno migrantima na putu prolaza kroz Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Hodžić ističe da je Društvo Crveni križ BiH implementator dijela spomenutog projekta za koji kaže da je značajan za kretanje migranata i njihov boravak u BiH, a vrijednost tri terenska vozila nabavljena u Italije je oko 115.000 eura.

federalna.ba/Fena

Crveni križ Italije Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine donacija