Crna Gora: Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Hadžićima
(Izvor: Fena/Općina Hadžići)

Crna Gora: Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Hadžićima

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Zorana Gašovića, optuženog zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Hadžića u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Gašović je kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba "učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke", saopštio je 19. juna portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gašovića je u decembru 2023. uhapsilo Specijalno policijsko odjeljenje zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Hadžićima, nakon čega je priveden na saslušanje tužiteljki specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti.

Hadžići su jedna od sarajevskih opština koja je tokom rata bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Mnogi njeni žitelji su protjerani, ubijeni ili nestali. Pronađene su i dvije masovne grobnice, za koje se pretpostavlja da kriju tijela građana ovog naselja.

Tužilaštvo kantona Sarajevo je decembra 2022. podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. na području Hadžića.

Zbog zločina počinjenih u Hadžićima Sud BiH je 2009. osudio Rada Veselinovića na sedam i po godina zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice, s obzirom da je Veselinović priznao zločine.

Zločini u Hadžićima tokom 1992. pominju se i u haškim presudama bivšim čelnicima Republike Srpske - predsjedniku Radovanu Karadžiću i predsjedniku Skupštine Momčilu Krajišniku.

Karadžić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Krajišnik na 20 godina.

Za zločine u Hadžićima, 2004. je na osam godina osuđen Ratko Gašović.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi navode medija da je on otac uhapšenog Zorana.

Ratni zločini počinjeni u Hadžićima obilježavaju se svake godine pred spomenikom u tom mjestu na kome piše:

"Sjećajmo se preko 500 građana Hadžića, logoraša, sapatnika, žrtava ratnog zločina i genocida tokom agresije na BiH 1992-1995. godine. Da se ne zaboravi, da se ne ponovi".

federalna.ba/Fena

Crna Gora Hadžići