videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Covid-19 proglašen profesionalnim oboljenjem – UKC Tuzla među prvima provodi uredbu

Covid-19 je od kraja prošle godine na listi profesionalnih bolesti u Federaciji BiH. Univerzitetski klinički centar u Tuzli je među prvima u našoj zemlji počeo s primjenom dopunjenog pravilnika, čime će zdravstveni radnici ove ustanove kod kojih je potvrđen koronavirus i koji su zbog liječenja odustvovali s posla, za vrijeme bolovanja plaću imati u punom iznosu bez bilo kakvih umanjenja.

Pogotovo je ovo bitno što se, kako tvrdi struka, zdravstvenim radnicima treba posvetiti puna pažnja i nakon povratka na posao, budući da je Covid-19 nekima od njih ostavio trajne posljedice po zdravlje.

Herojima u bijelom koji su prebolovali ili su trenutno zaraženi koronavirusom plaća neće biti smanjena, kao što je do sada bio slučaj. Prema mišljenju menadžmenta UKC-a Tuzla, odluka je opravdana.

– Ono što smo u ovom trenutku mogli uraditi je da uposlenicima koji su otišli na bolovanje, a imaju potvrđen PCR test s različitom kliničkom slikom priznamo 100 posto platu. Znači, nije odbijan određeni procenat na platu zbog privremene spriječenosti za rad – pojašnjava prof. dr. Vahid Jusufović direktor JZU UKC Tuzla.

Uredba je jasna, ali zasad je nepoznanica kako će je poslodavci u drugim dijelovima Federacije tumačiti. Kako navodi Jusufović, isplata plaća je u ovom slučaju bila na teretu UKC-a Tuzla, kao poslodavca.

– Trebalo im je nadoknaditi ono što je izgubljeno. Dakle, liječenje, rehabilitacija, plate ne smiju biti manje od 100 posto i drugi uslovi koji idu uz to, kao da rade – ističe prof. dr. Nurka Pranjić, šefica Katedre za medicinu rada Univerziteta u Tuzli.

U Sindikatu zdravstva Federacije su istog stava, pogotovo uzimajući u obzir podatak o posljedicama koje Covid-19 ostavlja na zdravstvene radnike. Stoga su i podržali odluku.

– Prema njoj smo uspjeli izravnati te plaće za sve one koji su bili pozitivni od samog početka pandemije, od marta mjeseca, dijelom jednokratne pomoći u vrijednosti onoga što su izgubili na plaćama – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

– Nije to mali broj, 520 ljudi je bilo 100 posto zaraženo i kod njih je PCR testom bio potvrđen Covid-19. To je četvrtina zaposlenika UKC-a koja je bolovala neku kliničku sliku koronavirusa – navodi Jusufović.

Pojedini uposlenici i danas imaju zdravstvene probleme, a jedan ljekar je preminuo. Kod nekih od njih koronavirus je ostavio trajne posljedice po zdravlje.

federalna.ba/Dino Durmić

koronavirus covid-19 UKCT UKC Tuzla
SZO koronavirus Covid19 virus žrtve pandemija
0 30.06.2022 18:39
Marin Čilić koronavirus Wimbledon
0 27.06.2022 21:39
Boris Johnson istraga pandemija Covid19 koronavirus virus
0 26.06.2022 13:53