videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Čović sutra s Michelom, HDZ se prijavio za sve nivoe vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susrest će se sutra ujutro u Sarajevu s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom. Zasluge za njegov dolazak u BiH, Čović pripisuje hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, a kako je kazao nakon sjednice stranačkog Predsjedništva i Središnjega odbora, razgovarat će se aktualnim temama u BiH. Za Čovića je, kako je kazao, primarna provedba Mostarskoga sporazuma koji je prije 2 godine sa SDA potpisan u Mostaru

Imat će, kaže Čović, mnogo komentara i onoga što će reći Michelu na sarajevskom radnom doručku. Primarno, poručuje, o pritiscima iz Sarajeva kojima se pokušavaju, kako kaže, dobiti demokratski izbori nelegalnim sredstvima. Potužit će se Michelu i na Biseru Turković i Šefika Džaferovića jer smatra da rade mimo sustava. Čović je s novinarima podijelio i glasine da bi se sutra moglo raspravljati i o dokumentu. Kakvom - ne zna: „Ako on treba riješiti pitanje izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja političkih mogućih kriza s obzirom na to da znamo da nemamo mogućnosti da izaberemo Dom naroda, s obzirom na to da je Ustavni sud stavio van snage određene odredbe - onda ćemo oko toga razgovarati. Ali ja sad samo nagađam“.

Nagađa jer se, ističe, sve priprema u Briselu. Čović se osvrnuo i na, naglašava, učestale napade na državnog ministra financija Vjekoslava Bevandu zbog nedonošenja proračuna i izvajanja novca za održavanje izbora.

„Da on blokira, za njega traže sankcije. Bevanda je u zadnjih godinu i po dana napisao tridesetak intervencija prema institucijama Vijeća ministara BiH i drugih kako bi se sazivale sjednice Fiskalnog vijeća, sjednice Vijeća ministara BiH da bi se raspravljalo o proračunu“, kazao je Čović.

Trideset požurnica, pravda Čović Bevandu, ostalo je bez odgovora. I o tome će, kaže, sutra govoriti predsjedniku Europskoga vijeća.

Inače, Čović je kazao se HDZ prijavio za sve razine vlasti, predata je cjelovita dokumentacija: „11.800 potpisa smo dali da pošaljemo poruku da to HDZ-u nije problem za ove izbore“.

federalna.ba

Dragan Čović izbori Charles Michel
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
Dragan Čović BiH status kandidata
0 24.06.2022 14:07
kandidacijski status Nebojša Radmanović Dragan Čović
0 23.06.2022 11:23
Charles Michel Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 10:19
političke stranke koalicije izbori
0 22.06.2022 13:49