videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

Čović: Nema bojkota izbora dok se traga za rješenjima

Prva sjednica HNS-a u ovoj godini, prve reakcije Dragana Čovića na sankcije Dodiku. A u pomoć stigli i hrvatski europarlamentarci. U posjeti Mostaru i Vitezu borave zastupnici HDZ-a Hrvatske u Evropskom parlamentu. Došli su, kako kažu, utvrditi kontekst priče o Izbornom zakonu, da bi kolegama u Briselu razjasnili situaciju koja, smatraju, poprima zabrinjavajuće razmjere.

Prisustvovali su tako sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na kojoj je pregovaračkom timu na čelu s Draganom Čovićem data jednoglasna podrška za nastavak razgovora.

„Ne bih ništa bojkotirao dok još tragam za rješenjima. Ako tragamo za rješenjima, suviše bi bilo dodavati te, kako bismo kazali, strategije B, C, koju neko uvijek negdje ima u pričuvi“, kaže Dragan Čović, predsjednik HNS-a.

Čovićev trenutni fokus je na, kako kaže, brušenju detalja – u vezi s domovima naroda, direktnim ili indirektnim izborom članova Predsjedništva i svim drugim manje-više već grubo dogovorenim.

„Pripremili smo i izmjene Ustava, u tom duhu da svaki žitelj, svaki građanin BiH koji ima pravo glasa može biti biran i u Dom naroda i u Predsjedništvo kroz amandmane na Ustav“, navodi Čović.

I dok Čović, kako je otkrio, detaljiše s američkom administracijom, njegove kolege iz susjedne Hrvatske priču o Izbornom zakonu žele na veći nivo podići u Briselu. Četvero hrvatskih europarlamentaraca tražit će od Evropske unije kroz tamošnji parlament veći angažman da se okonča, kako je nazivaju:

„Tragična priča o obespravljivanju građana Republike Hrvatske, znači Hrvata koji žive u BiH i koji su na neki način diskriminirani“, navela je Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu.

A u tijelu u kojem sjede, žale se europarlamentarci, još se traga za politikom koja će biti građanska, unitarna, koja zanemaruje federativne i konsocijacijske elemente usmjerene na zaštitu prava Hrvata. No, njihov stav i glas koji se tamo čuje je, poručuju, jasan:

„Ili će se uvažavati sva konstitutivna, ustavna prava sva tri naroda ili neće biti mirne i stabilne BiH koju svi želimo“, poručuje Karlo Ressler, zastupnik HDZ-a u Evropskom parlamentu.

Iznosili su na raspravama u parlamentu, otkrivaju, svoj stav i o akterima na bh. političkoj sceni. Sve u, čini se, istom tonu. Sankcije zvaničnicima, poput onih koje je SAD uveo Dodiku – za hrvatske europarlamentarce nisu velika priča. Ni Dragan Čović ne misli drugačije:   

„Recite mi je li išta novo napisano u sankcijama koje je dobio u odnosu na sankcije koje je do sad imao? Dobio identične, koje već postoje.“

„Nije glavni problem BiH osoba Milorada Dodika, mada to tako ispada prema medijskoj percepciji. Glavni problem je obespravljivanje jednog od konstitutivnih naroda i negiranje temeljnih načela i to je ono što se treba riješiti na temelju izbornog zakona“, kaže Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a u Evropskom parlamentu.

Europarlamentarci će svoju misiju u BiH završiti sutra, susretom sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.  

federalna.ba

Dragan Čović HNS HDZ
Federalni radio Charles Michel Bakir Izetbegović Dragan Čović
0 21.05.2022 17:37
Dragan Čović Charles Michel
0 21.05.2022 13:40
Bakir Izetbegović Dragan Čović Charles Michel
0 21.05.2022 09:54
Dragan Čović izbori Charles Michel
0 20.05.2022 17:19
Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
0 18.05.2022 16:48