Čović - Piletić: Uspostaviti trajnu saradnju na području socijalne politike
(Izvor: FENA /Emanuel Soča)

Čović - Piletić: Uspostaviti trajnu saradnju na području socijalne politike

Uspostava saradnje na području socijalne politike, kao i nastavak saradnje dvije sestrinske stranke  bila je tema sastanka delegacije HDZ-a BiH koju je predvodio predsjednik Dragan Čović i hrvatske delegacije na čijem čelu je bio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi RH Marin Piletić. 

Čović je kazao kako su danas razgovarali o socijalnoj politici u cjelini te da su se dotakli većine tema kako da se bolje obrazuju i pripreme za ono što jeste evropski standard kada je u pitanju segment socijalne zaštite u najširem smislu riječi.

- Kako mi maštamo da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti pripravni za sve ono što će nova izvršna vlast, koju ćemo nadam se do kraja godine i uspostaviti na svim razinama, biti u mogućnosti i u ovom segmentu na jedan pravi način prakticirati usvajajući najviše standarde - kazao je Čović.

Zahvalio je ministru Piletiću za sve ono što radi, kao i što su u proračunu za iduću fiskalnu godinu predviđena sredstva za ovaj vid međusobne saradnje.

Hrvatski ministar istakao je kako se, uz ona evropska sredstva za prekograničnu saradnju koje raspisuje Ministarstvo regionalnog razvoja, uz ona nacionalna sredstva također za prekograničnu saradnju hrvatskih i bh. gradova i općina, pridružilo i Ministarstvo rada, tako da su u sljedećem proračunu za 2023. godinu osigurali sredstva za raspisivanje javnog poziva za saradnju jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH na području razvijanja socijalnih usluga.

- Cilj je da po prvi puta ovim predviđenim sredstvima uspostavimo trajnu saradnju na ovom području socijalne politike i da to bude još jedan i dokaz ali i jamac Vlade RH snažnoj podršci i prijateljskoj BiH i hrvatskom narodu ovdje, ali i isto tako BiH u cjelini na ovom evropskom putu - poručio je Piletić.

Pojasnio je kako će javni poziv i uvjeti koji će biti nužni da bi se neko prijavio biti predstavljeni 21. januara u Livnu gdje će se, kako je kazao, predstaviti model koji se po prvi put uspostavlja u 2023. godini.

- Mi smo inicijalna sredstva za početak 2023. godine osigurali u državnom proračunu i iznos je 600 hiljada eura, ali svakako će to ovisiti o interesu općina i gradova pa ćemo onda samim time i znati kolika će biti konačna realizacija - naglasio je ministar Piletić te napomenuo kako će moći aplicirati sve jedinice lokalne samouprave.

Cilj samog projekta je, dodaje, da se povežu jedinice lokalne samouprave iz Hrvatske i BiH, a prvi uvjet će biti partnerstvo dviju jedinica.

Uz sve to, hrvatski ministar najavio je kako će biti uspostavljeno da od sljedeće akademske godine svi studenti koji završavaju studij socijalnog rada na Filozofskom fakultetu mostarskog sveučilišta sada mogu položiti i tri dodatna ispita koji su uvjet za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije "kako bi svi ti socijalni radnici koji su završili ovdje za to plemenito znanje mogli vrlo lako i jednostavno ući na hrvatsko tržište rada".

federalna.ba/Fena

Dragan Čović Marin Piletić