videoprilog Anite Zovko (Federacija danas) (Izvor: Fena/ES)

Čović: Ne birajte nam predstavnike, u protivnom ćete imati jaču krizu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović apelovao je danas na bošnjačke političke strankama da ne ulaze u projekte izbornog inženjeringa i biranja hrvatskog člana Predsjedništva, te delegata u domove naroda, jer će u protivnom imati jaču krizu u funkcionisanju institucija BiH u odnosu na ovu u posljednje četiri godine.

"Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti ravnopravan i predstavljen kroz legitimne predstavnike. Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo posljednje četiri godine u funkcionisanju značajnog dijela vlasti u BiH, volio bih znati šta smo time dali", rekao je Čović.

On je istakao da su i iz Brisela upućene poruke u tom smislu, a najvažniji je apel sa sastanaka u organizaciji predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela da se nađe zajednički stav oko izmjena Izbornog zakona.

Čović je naglasio da su još značajniji zaključci Evropskog savjeta iz prošle sedmice kada je u pitanju dogovaranje o kandidatskom statusu, kada je jasno stavljeno na znanje da će se o kandidatskom statusu BiH raspravljati nakon izbora, da se vidi u kojoj će mjeri biti zloupotreba ovih instrumenata koji nisu otklonjeni u Izbornom zakonu.

"Mislim da ima dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali mudrim političarima iz Sarajeva biti dovoljan motiv da više ne ulaze u trku kako su naumili i kako neki protagonisti viđenja građanske i unitarne BiH vide da to mogu uraditi bez hrvatskog naroda", poručio je Čović.

On je naveo da je ipak nemoguće spriječiti da Hrvatima drugi izaberu predstavnike ako brojniji narod naumi tako nešto uraditi.

"Ako neko na svoje liste namjerava staviti Hrvate, a predstavlja Bošnjake, tome u nekim kantonima ne možete parirati", dodao je Čović.

On je naveo da će početkom iduće sedmice komesar za proširenje Oliver Varhelji zakazati još jedan sastanak u Briselu na koji su pozvane sve parlamentarne stranke iz BiH i na kome bi trebalo odgovoriti na pitanja implementacije izbornih rezultata, kandidatskog statusa, političke atmosfere i druga.

Čović je rekao da će prošireno Predsjedništvo HDZ BiH do sutra predložiti kandidate za sve izborne liste, navodeći da će voditi računa o zastupljenosti po područjima, o zastupljenosti muškaraca i žena i mladih i uspješnih lica.

"Mi smo za sve naše liste išli sa koalicionim partnerima da bi se zaštitili takvog uticaja. Jasno želimo pokazati kolika je to zloupotreba da svaki kanton predlaže po jednog delegata, iako u nekim i nema nekih konstitutivnih naroda", rekao je Čović.

On nije mogao potvrditi da li će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je u igri pet imena.

"Ja mislim da će među Hrvatima odziv biti na nivou koji smo imali prošli put i da će rezultat biti bolji nego prošli put. Izazova je previše i na njih se mora odgovoriti visokim izlaskom", poručio je Čović.

federalna.ba/Srna

Dragan Čović izbori
izbori kandidati kandidatura
0 15.08.2022 18:59
Koalicija Pod lupom Pod lupom izbori predizborna kampanja predizborne kampanje
0 11.08.2022 17:56
predizborna kampanja kampanja izbori
0 10.08.2022 20:55
CIK BiH SIP BiH izbori Suad Arnautović
0 07.08.2022 13:41