videoprilog Berine Pašalić (Dnevnik 2)

Corona lingua

Epidemija - smatraju studenti njemačkog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici - ne smije biti razlog za prestanak samostalnog i kolektivnog razvoja. Zajedno sa svojom profesoricom Belmom Polić, po uzoru na njemačko istraživanje, stvorili su rječnik novih riječi nastalih za vrijeme pandemije koronavirusa te ih objasnili, definisali i pronašli odgovarajuće ekvivalente na bosanskom jeziku.

Koronavirus nesumnjivo je utjecao i na jezik. Mnoštvo je neologizama koji su se pojavili od kraja 2019. godine, a popisivanjem onih  iz njemačkog jezika te pridružujući im ekvivalente na bosanskom, studenti njemačkog jezika, odlučili su se na svoj način boriti sa virusom. Ovaj rječnik njihov je ponos. Smatraju to i Adnan Valentić i Nihada Softić, student učesnici ovog projekta:

Cjelokupni Korona Glossar osmislili su i uradili sami. Spontana ideja prerasla je u ozbiljno istraživanje, ističe prof. Belma Polić: “Namjeravamo da ovo objavimo kao jednu publikaciju. Imamo određenih problema kada su finansije u pitanju, nažalost, i nadamo se da ćemo dobiti pozitivne odgovore, mada ih još nema”.

A da i pored toga ne staju, potvrđuje razvoj ovog projekta.

"Učestvovat ćemo na jednoj konferenciji na UNSA sa dva rada koji su također plod ovog istraživanja i odnose se na sve ovo sto smo radili u sklopu ovog istraživanja", dodaje Belma Polić, vanredna profesorica na Odsjeku za njemački jezik Filozofskog fakulteta Zenica.

Uz vlastita sredstva i zalaganje ovi studenti sa svojom profesoricom svijetli su primjer našeg obrazovanja koje ne smije služiti samo stjecanju diplome nego i istinskom usavršavanju.

federalna.ba

Zenica UNZE Filozofski fakultet njemački jezik
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Azimuth 135 Zenica Smetovi
0 10.08.2022 21:16
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21