Conte traži od parlamentaraca da podrže koalicijsku vladu
(Izvor: Fena)

Conte traži od parlamentaraca da podrže koalicijsku vladu

Italijanski  premijer Giuseppe Conte apelirao je u ponedjeljak na parlamentarce izvan njegove vlade da podrže njegovu koaliciju, rekavši da mu je potrebna široka podrška za provođenje njegove proevropske agende.

-  Pomozite nam da zacijelimo ovu ranu – poručio je Conte donjem domu parlamenta u debati sazvanoj nakon što ga je manja partnerska stranka lišila apsolutne većine i uvela je Italiju u politička previranja u jeku krize s kronavirusom.

Nastojeći da privoli centrističke i liberalne poslanike, Conte je obećao preoblikovati svoju političku agendu i preustrojiti svoju vladu, rekavši kako želi modernizirati Italiju i ubrzati provedbu plana oporavka recesijom razorene ekonomije.

-  Tražim jasnu, transparentnu podršku, zasnovanu na snazi i jasnoći prijedloga – izjavio je Conte, osuđujući malu stranku Italia Viva, predvođenu bivšim premijerom Matteom Renzijem zbog napuštanja 17-mjesečne koalicije.       

-Budimo iskreni, ne možemo poništiti ono što je učinjeno, ne možemo vratiti povjerenje i pouzdanost koji su od suštinskog značaja za funkcioniranje koalicije. Sada moramo okrenuti stranicu - izjavio je on, očigledno zatvarajući vrata za svaku saradnju s Renzijem.       

Italia Viva saopćila je da se povukla iz vlade jer nije pristala na premijerovo bavljenje pandemijom i ekonomskom krizom.       

Conte se suočava s dvodnevnim parlamentarnim glasanjem koje bi odlučilo može li njegova krhka koalicija ostati na vlasti ili bi izgubila većinu, otvarajući put za vjerovatno dugačke pregovore o formiranju nove vlade.       

Pažnja je posebno usmjerena na 321-člani Senat, gornji dom parlamenta, u kome će skoro izvjesno Conte ostati bez apsolutne većine nakon što je izgledalo da su propali njegovi napori da uvjeri centriste u opozicionim redovima tokom vikenda da stanu na njegovu stranu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Italija
nastavnica Italija bogatstvo donacija
0 26.02.2021 13:45
žrtve koronavirus Covid19 Italija pandemija virus
0 23.02.2021 18:44
Italija koronavirus lockdown zaključavanje
0 21.02.2021 15:23
sport fudbal nogomet Parma Udinese Italija Serie A
0 21.02.2021 14:42